Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.08.2018. 07:51

Digitalno plaćanje 

Kako koristiti Google Pay u Hrvatskim trgovinama

Usluga zasad funkcionira samo kod korisnika koji posjeduju PBZ-ovu Visa Inspire debitnu karticu.

Kako koristiti Google Pay u Hrvatskim trgovinama

Ukoliko imate Visa Inspire debitnu karticu Privredne banke Zagreb koja je povezana s vašim tekućim računom, od sada u Hrvatskoj možete plaćati putem Google Pay digitalnog novčanika, kao i koristiti Google Pay za plaćanje filmova, knjiga i aplikacija koje nudi Google Play trgovina.

Sve što trebate učiniti je preuzeti Google Pay aplikaciju za pametni Android telefon u Google Play trgovini, potom je prilikom aktivacije povezati s vašim kreditnim karticama (zasad samo Visa Inspire) unošenjem traženih podataka, a nakon toga koristiti telefon umjesto kartica.

To funkcionira na isti način kao u slučaju plaćanja beskontaktnim karticama, s time da umjesto "mahanja" karticom ispred POS terminala, sada prislonite pametni telefon. Za kupovanje u vrijednosti manjoj od 100 kuna nećete trebati unositi PIN svoje kartice, što znači da je sve isto kao što ste navikli pri korištenju "plastike".

Što se sigurnosti tiče, PBZ u svojem priopćenju navodi da umjesto stvarnog broja kreditne kartice usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. Također, u slučaju da je telefon ukraden ili izgubljen, korisnik može zahvaljujući funkciji „Find my device“ zaključati telefon, gdje god se nalazio, osigurati ga novom zaporkom ili s njega izbrisati sve osobne podatke. Pri tome nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci nisu pohranjeni na uređaju, što ovu uslugu plaćanja po tvrdnji PBZ-a i Googlea čini sigurnijom od plaćanja plastičnim karticama.

Usluga je dostupna svim korisnicima pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji.

Nemojte se začuditi ako će vas u početku neke blagajnice čudno gledati kada umjesto kartice iz džepa izvučete telefon, no sigurni smo da će se vrlo brzo prilagoditi.

Zasad još nije poznato hoće li Google uskoro sklopiti ugovore i s nekim drugim hrvatskim bankama kako bismo svi mogli koristiti Google Pay. Za očekivati je da nova vrsta plaćanja neće stati samo na jednoj banci, no puno toga će ovisiti o tome koliko će druge banke brzo reagirati.

Ovo nas za još jedan korak približava skoroj budućnosti u kojoj ćemo umjesto svih dokumenata sa sobom nositi samo pametni telefon, pa ćemo osobne iskaznice, putovnice, kreditne kartice, vozačke dozvole, ulaznice za koncerte i brojne druge "papire" ostaviti doma, kao što danas ostavljamo keš. Ovo naravno otvara i nove mogućnosti krađe identiteta i novca hakerima, pa bismo vam, barem u početku, ipak savjetovali dodatni oprez.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam