Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.11.2022. 12:58

Native Ad 

Kako uštedjeti na softveru bez rizika od prijevare

Rabljeni softver zanimljiv je način uštede troškova. No, ako se odlučite za korištenje takve opcije, važno je biti svjestan postojanja sumnjivih i nelegalnih preprodavača.

Kako uštedjeti na softveru bez rizika od prijevare

Rabljeni softver trajan je softverski proizvod kojega je prvotni vlasnik odlučio prodati nekom drugom jer je njemu postao suvišan. Pritom nije važno tko je proizvođač softverskog proizvoda. Sjajna stvar je da nema razlike između novog i rabljenog softvera. U tehničkom smislu radi se o potpuno istom proizvodu, ali cijena može biti i do 70% niža, a ponekad i više od toga.

NATIVE AD

Je li rabljeni softver legalan?

Unatoč čestim pitanjima i sumnjama, rabljeni softver potpuno je legalan. Pravni okvir uređen je Direktivom 2009/24/EZ Europskog parlamenta i Vijeća EU-a o pravnoj zaštiti računalnih programa. Navedena Direktiva poslužila je kao osnova za presudu koju je Europski sud donio 2012. godine, a koja se temelji na ideji da je proizvođač softverskog proizvoda već ostvario ekonomsku korist prilikom prve prodaje softvera i da nema pravo sprječavati ili ograničavati daljnja trgovanja softverskim proizvodima.

Ipak, prijenos vlasničkih prava nad rabljenim softverskim proizvodima mora ispunjavati jasno definirane uvjete: proizvod mora biti trajan, u potpunosti otkupljen od proizvođača, mora biti izvorno stavljen na tržište unutar EU/EEA, a prvi vlasnik, odnosno prodavatelj, mora izjaviti da se odriče prava na korištenje softvera i da ga je time učinio neupotrebljivim za sebe. Ispunjenje prethodno navedenih uvjeta dokazuje se pratećom dokumentacijom koju uvijek trebate dobiti prilikom kupnje.

Zašto se neki softveri prodaju online po izuzetno niskim cijenama i kako izbjeći prevarante?

Možda ste primijetili da postoje neki vrlo jeftini softverski proizvodi dostupni na, primjerice, E-bayu ili sličnim platformama. U takvim slučajevima zapravo se radi samo o prodaji ključeva proizvoda, a ne o prodaji samog softverskog proizvoda. To je kao da ste umjesto same kuće kupili samo ključ za istu. Kada biste se odlučili za kupnju ovakvih ključeva proizvoda za svoju tvrtku od svega nekoliko eura, izložili biste se značajnom riziku od velikih novčanih kazni s obzirom na to da tijekom revizije kupnja samo ključa proizvoda i računa koji je izdao takav prodavatelj ne jamči zakonitost proizvoda, kao ni vaše vlasništvo nad softverom kojem pripada.

Postoji nekoliko znakova na koje treba pripaziti kako biste bili sigurni da kupujete rabljeni softver iz pouzdanog izvora. Prodavatelj bi trebao biti financijski stabilna tvrtka sa dokazanim rezultatima na tržištu, po mogućnosti sa sjedištem u EU i imati reference kupaca koje je moguće provjeriti. Najvažnije od svega, takav pouzdani prodavatelj trebao bi biti u mogućnosti pružiti svu potrebnu dokumentaciju klijentu prilikom kupnje softverskog proizvoda.

Zaključno, rabljeni softver može biti izvrstan način uštede na troškovima, međutim morate biti iznimno pažljivi i dobro provjeriti poduzeće od kojeg kupujete takav softver.

Nekoliko važnijih informacija o našem poduzeću Forscope 

Forscope je softverski broker sa sjedištem u Češkoj Republici koji ima predstavnike na desetak tržišta EU-a. Tvrtka isporučuje rabljene softverske proizvode (uglavnom Microsoftove i Autodesk proizvode) i rješenja klijentima iz privatnog i javnog sektora. Od 2016. godine pomaže desecima tisuća kupaca u Republici Hrvatskoj, uključujući nogometni klub Hajduk, brojne općine i gradove poput Karlovca i Osijeka, da uštede na troškovima softvera.

Forscope_Logo
Vezani sadržaji
Ključne riječi Forscope
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->