Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.06.2024. 14:49

AI alati 

Nikola Buhiniček o AI alatima za programere

Tech Lead Nikola Buhiniček iz agencije productive.io govori nam o AI alatima za programere.

Nikola Buhiniček o AI alatima za programere

Pitali smo tech leada iz agencije productive.io o generatorima koda i sličnim alatima. Razgovor vam donosimo u cijelosti.

VIDI: Što mislite o alatima za generiranje kod i koristite li koji?

Nikola Buhiniček: Smatram da su ti alati upravo to - alati. Oni nam pomažu, više ili manje, u svakodnevnim zadacima s kojima se susrećemo prilikom kodiranja. Prve prijedloge koda dobijemo već uz minimalno objašnjavanje problema koji rješavamo, a što više informacija pružimo, to nam i alati daju bolje odgovore. Naravno, taj kod ne treba uzeti zdravo za gotovo već treba provjeriti njegovu ispravnost. Koristim GitHub-ov Copilot i OpenAI-jev ChatGPT.

VIDI: Možete li izdvojiti neki kao najbolji i zašto?

Nikola Buhiniček: Rekao bih da su oba alata koje sam naveo među vodećim u svojim domenama. Copilot, koji je baš i namijenjen da bude programerova desna ruka, mi je integriran u editor i on mi uz kodiranje cijelo vrijeme pokušava “pomoći” dajući svoje prijedloge.

ChatGPT s druge strane ne koristim baš puno. Koristim ga uglavnom kao zamjenu za Google pretraživanja, ne toliko za generiranje koda.

VIDI: Postoje li kvalitetne alternative tom alatu?

Nikola Buhiniček: Za Copilot ne bih rekao, no ChatGPT vodi bitke s više strana. Tu je Googleov Gemini koji po navodima njegovih developera daje bolje rezultate nego ChatGPT. Na sceni se pojavila i Metina Llama. Kao alternativu Copilotu bih naveo jedan zanimljiv domaći alat, Pythagora, koji omogućava kreiranje aplikacija iz nule kroz navođenje i davanje uputa.. Omogućava kreiranje aplikacija iz nule kroz navođenje i davanje uputa. Sličan alat tome je Devin - kako kažu “prvi AI software developer” koji po brojkama nadmašuje konkurenciju iz istog područja. Oba alata su trenutno u BETA verzijama tako da ih nisam još imao prilike probati. Što se ograničenja tiče rekao bih da su tu glavna pitanja pristupačnost (može li se integrirati u editor, terminal, …) i naravno cijena.

VIDI: Hoće li ti AI alati utjecati na tržište rada u svijetu programiranja i potencijalnog de-skillinga? Ako hoće, što vi mislite na koji način i u kojem vremenskom okviru?

Nikola Buhiniček: I da i ne. Mislim da će utjecati tako da će dobrim developerima pružiti mogućnost i znanje da postanu još bolji. Siguran sam da će biti i onih koji će sve svoje nade položiti u AI alate, ali to generalno nije dobar način da se razviju i mislim da će to biti lako vidljivo.

 AI alati daju dobra rješenja kada su im zadani jednostavni problemi, a većina problema koji se rješavaju na velikim i kompleksnim proizvodima ne spadaju u tu kategoriju. Programiranje nije samo kucanje koda.

VIDI: Imaju li ti AI alati problema u kontekstu autorskih prava? U smislu da predlažu rješenja s kodom koji je nečije intelektualno vlasništvo?

Nikola Buhiniček: Ako je vjerovati autorima alata - takvih problema nema. Alati su trenirani na iznimno širokom spektru podataka, teško je reći koliko je čiji izvor imao utjecaja na konačni rezultat.
AI je pomalo kao crna kutija, nikada nisi 100% siguran što se tu događa.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Nikola Buhiniček
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->