Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.11.2022. 15:12

Native Ad 

Pametna rješenja za zeleni i digitalni turizam

Turizam je jedna od najvažnijih grana gospodarstva u Hrvatskoj, a kao i sve djelatnosti podložna je promjenama koje uvjetuje tehnologija.

Pametna rješenja za zeleni i digitalni turizam

Native Ad

Ubrzani proces digitalizacije nije zaobišao ni turistički sektor, koji uz pomoć pametnih i zelenih rješenja može ostvariti dodanu vrijednost i još više podići kvalitetu usluge.

Važnost turizma i potrebnih nadogradnji prepoznata je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za ovaj iznimno bitan sektor Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je privatnim poduzećima čak 1,25 milijardi kuna bespovratnih sredstava te 930 milijuna kuna za javnu turističku infrastrukturu.  Objavljena su trenutačno dva najveća poziva za sektor turizma.

patrick-tomasso-fMntI8HAAB8-unsplash

Poziv „Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma“ namijenjen je privatnim poduzećima. Poziv “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" namijenjen za jedinice lokalne samouprave, ustanove i trgovačka društva čiji su osnivači javnopravna tijela. Projektne prijave primaju se od 7. studenog do 3. veljače 2023.  

Pronaći pravog partnera

A1 Hrvatska je digitalni partner koji po principu ključ u ruke korisnicima omogućuje jednostavnije i učinkovitije poslovanje, a ima niz proizvoda u sklopu pametnih rješenja koja predstavljaju odgovor na digitalne ili zelene izazove s kojima se suočavaju korisnici u turističkom sektoru. Nude  brojne usluge i pametna rješenja kako pružateljima turističkih usluga tako i njihovim korisnicima.

„Ponuda uključuje cijeli spektar pametnih rješenja za unapređenje turističke djelatnosti, od beskontaktne prijave i odjave gostiju, videonadzora, pametnog parkinga, mobilnog plaćanja, pametnog zbrinjavanja otpada do sigurnosnih rješenja.

Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska

Naglasak na zeleno i digitalno, A1 Hrvatska kao kompanija već dugi niz godina primjenjuje u svom poslovanju kao ključnu stratešku odrednicu“, napomenuo je Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike u A1 Hrvatska.

Koja pametna rješenja su dostupna?

Kako turističke tvrtke ne morale previše ulagati u istraživanje i implementaciju usluga s kojima će digitalizirati poslovanje ili ga učiniti zelenijim, na stranici pametnarjesenja.hr dostupne su mnogobrojne IoT usluge i rješenja prilagođena njihovim potrebama. Od onih koji čine osnovnu informatičku infrastrukturu kao što su IPTV i WiFi u hotelima, softvera te ostale IT opreme, do rješenja koja će hotel učiniti pametnim i sigurnijim poput pametne analitike posjetitelja i videonadzora te rješenja kibernetičke sigurnosti.

pametne brave

Na razini pojedine smještajne jedinice, za ponuditelje turističkih usluga dostupna su rješenja samostalne prijave i odjave gostiju, prilagođene mobilne hotelske aplikacije, pametne hotelske brave i pametne sobe koje omogućuju ugodan boravak u sobi s kojom gost može upravljati s jednog mjesta.

Kada govorimo o zelenim rješenjima, moguće je naručiti projekt pametnog parkinga koji će olakšati upravljanje hotelskim ili parkingom u kampu ili rješenja za udaljeno praćenje potrošnje energenata. Među zelenim rješenjima nalazi se i cjelovito rješenje pametnog gospodarenja otpadom te ostalih rješenja u zelenom segmentu temeljenih na kružnom gospodarstvu i obnovljivim izvorima energije.

Kako se uključiti u priču

Pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu otvoreni su od 7. studenog, a mogućnosti unaprjeđenja turističke ponude digitalnim i zelenim rješenjima su izuzetno velike. Bez obzira na često netaknutu prirodu kontinentalne i morske Hrvatske, gosti očekuju modernu digitaliziranu infrastrukturu u smještaju.

„Digitalna transformacija postala je neizbježna, posebice uz razvoj naprednih ICT te pametnih rješenja kojima se poslovanja poduzetnika mogu unaprijediti. Poduzetnici koji namjeravaju sudjelovati u ovom programu, sve procese transformacije mogu prepustiti iskusnim stručnjacima dok se oni u potpunosti mogu posvetiti razvoju vlastitog biznisa. Također, svi sudionici ovog programa svakako će time uložiti u budućnost svojega poslovanja te imaju priliku postati predvodnici na tržištu“, zaključio je Daniel Šimić iz A1 Hrvatska.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->