Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.12.2017. 14:44

Kriptovalute 

U tjedan dana Bitcoin se srozao za trećinu

Najpoznatija kriptovaluta na svijetu nastavlja svoju vožnju vlakom smrti. 

U tjedan dana Bitcoin se srozao za trećinu

Na početku ove godine vrijednost Bitcoina je iznosila 1.000 dolara. Nakon toga je uključio raketni pogon i iz mjeseca u mjesec rušio rekorde. Kada je u studenom probio granicu od 10.000 dolara, više se niti jedan financijski stručnjak, pa niti špekulant nije usudio predvidjeti hoće li se zaustaviti, početi padati, ili nastaviti rasti.

Jedino što su svi analitičari i investitori mogli sa sigurnošću reći je da svatko tko se bavi bilo kakvim oblikom robno-novčane razmjene koja uključuje Bitcoin može očekivati da će se vlak smrti (rollercoaster) kojim se vozi najpoznatija svjetska kriptovaluta i dalje kretati jako turbulentno. 

To najbolje demonstrira situacija na poznatoj burzi Bitstampu, na kojoj je krajem prošlog tjedna Bitcoin u jednom trenutku dosegao vrijednost od 20.000 dolara, da bi potom počeo tonuti dan za danom sva edo vrijednosti ispod 11.000 dolara. Nakon toga je počeo ponovno rasti, pa se u trenutku pisanja ovog članka na Bitstampu nalazio blizu 15.000 dolara. Analitičari kažu da je padu doprinijela poplava trgovina koje su izazvale tehničke probleme jednoj od najvećih mjenjačnica Coinbaseu, pa je bila prisiljena u dva navrata zaustaviti kupoprodaju.

Američke mjenjačnice CME i CBOE su također bile privremeno ugašene zbog sličnih problema. Hejteri koji od početka govore da su kriptovalute samo prodaja zraka sada su došli na svoje, no još uvijek smo daleko od toga da onih nekoliko ljudi koji posjeduju više od pola ukupnih Bitcoina u svijetu počnu veliku rasprodaju, što bi moglo dovesti do njegovog kraha, jer nisu ludi da to učine obzirom da zaradom na Bitcoinu kupuju grincajg na placu i vile u Francuskoj. 

Kada smo već kod Francuske, ona uz podršku Europske unije uskoro priprema niz mjera i zakona kojima želi ukrotiti Bitcoin i staviti ga pod neku regulativu i omogućiti praćenje transakcija, kako ne bi služio za financiranje kriminala i terorizma, o čemu se sve više priča u javnosti. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam