Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.10.2020. 12:54

VIDI.edu 

VSITE studentima osigurava budućnost u IT sektoru

Studentima se nude preddiplomski smjerovi Programiranje, Baze podataka i web dizajn, Računalni sustavi i mreže te Informacijski sustavi.

VSITE studentima osigurava budućnost u IT sektoru

VSITE ima dugu tradiciju obrazovanja studenata u ICT području. Studijski programi se usklađuju s potrebama tržišta, a često je VSITE i predvodnik trendova kao što je to bio slučaj s IoT konferencijama i radionicama. Konferencije nisu u ovoj pandemijskoj godini bile moguće, ali se agilni tim VSITE-a odlično prilagodio novonastaloj situaciji kada je na proljeće u Hrvatskoj nastupio lockdown.

O Visokoj školi za informacijske tehnologije, njenim preddiplomskim smjerovima i specijalističkim diplomskim studijima te dinamičnim promjenama u IT svijetu te o tome kako se one preslikavaju na nastavni program, razgovarali smo s dekanom, mr. sc. Milanom Davidovićem te s pred. i prodekanom za nastavu Daliborom Bužićem.

Milan Davidović i Dalibor Bužić

Kako biste potencijalnim studentima koji žele steći vrhunske IT kompetencije predstavili svoju instituciju i program? 

Visoka škola za informacijske tehnologije (VSITE) obrazuje stručne prvostupnike i specijaliste inženjere informacijskih tehnologija. VSITE ima dopusnice za dva stručna studijska programa informacijskih tehnologija koji tvore jednu obrazovnu vertikalu na području računarstva. Preddiplomski stručni studij informacijskih tehnologija (180 ECTS-a) za redovne studente traje 3 godine, dok se izvanrednim studentima, koji studiraju uz rad, omogućuje da taj studij završe u produženom trajanju. Specijalistički diplomski stručni studij informacijskih tehnologija (120 ECTS-a) traje 2 godine i za redovne i izvanredne studente.

IMG_0389

Na preddiplomskom studiju studenti stječu znanja i vještine potrebne da se zaposle kao programeri, projektanti baza podataka i informacijskih sustava, sistemski inženjeri ili web dizajneri, ovisno o smjeru koji su odabrali. Na specijalističkom studiju studenti produbljuju i proširuju svoja znanja i vještine i osposobljavaju se za razvoj kompleksnih programskih i mobilnih aplikacija i baza podataka, samostalno rješavanje složenih problema u uvođenju i primjeni novih informacijskih tehnologija, integraciji informacijskih sustava, analizi pouzdanosti i sigurnosti programske podrške, računalnih sustava i mreža te za razvoj mobilnih aplikacija, vođenje programerskih i projektnih timova i IT consulting.

Koje IT smjerove nudite, kako se oni prilagođavaju konstantnim promjenama i pojavi novih zanimanja i zbog čega su vaši programi u prednosti pred konkurencijom?

Preddiplomski studij ima četiri tržišno atraktivna smjera: Programiranje, Baze podataka i web dizajn, Računalne sustave i mreže te Informacijske sustave. Studenti koji su završili preddiplomske studije na području računarstva i informatike mogu upisati specijalistički studij i specijalizirati se na jednom od tri smjera: Ugradbena i prijenosna računala, Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi te Računalni sustavi i mreže. 

Studijski programi VSITE-a imaju dodanu vrijednost koju stvaraju kvalitetni predavači koji dolaze iz najboljih hrvatskih IT tvrtki i uče studente da primjenu informacijskih tehnologija promatraju iz kuta realnog sektora. Nastavnici VSITE-a nesebično prenose studentima inženjerska znanja i svoje bogato stručno iskustvo i vještine. Oni potiču i podržavaju studente da se formiraju kao pouzdani i uporni IT stručnjaci i timski igrači, što i jest ključ visoke stope zapošljavanja naših studenata.

Koji su po vama najznačajniji trendovi u svijetu IT-a i na tržištu radne snage, a prema kojima će se kurikulum morati prilagođavati?

Tehnologije budućnosti i dalje su umjetna inteligencija i strojno učenje, inteligentne aplikacije i analitike, inteligentne stvari, digitalni blizanci, Cloud to the Edge, konverzacijske platforme, virtualna stvarnost, blockchain koji evoluira od platforme za digitalne valute u platformu za digitalnu transformaciju te e-održavanje.  Ove tehnologije ubrzano mijenjaju tržište radne snage, što se potvrdilo tijekom pandemije COVID-19.

VSITE_0125

VSITE implementira utvrđenu strategiju uvođenja umjetne inteligencije u veći broj predmeta na preddiplomskom i specijalističkom studiju. Započeli smo s manjim promjenama važećih studijskih programa i nastavljamo s pripremom novih studijskih programa koje trebaju odobriti AZVO i MZO. Za tu namjenu i podršku znanstvenim projektima na području umjetne inteligencije, nastavnici i studenti te naši partneri moći će koristiti super računalo Nvidia DGX-1 koje je nabavljeno sredstvima EU. S novim programskim sadržajima upoznat ćemo i studente koji studiraju po važećem programu, i to kroz besplatne radionice i programe cjeloživotnog obrazovanja.

Planirate li otvarati studijske programe za zanimanja u interdisciplinarnim djelatnostima kao što su Machine learning, Big data scientist, Game developer…?

U tijeku su pripreme istraživanja potreba hrvatskog IT sektora za nova zanimanja u ovim interdisciplinarnim djelatnostima i stvaranja pretpostavki za uključivanje naših stručnih prvostupnika i specijalista u razvojne projekte na tim područjima. Zato razvijamo nove programe koji će omogućiti da se naši stručni prvostupnici i specijalisti odmah uključe u razvojne projekte koje financiraju hrvatske tvrtke, EU i hrvatska Vlada. U skladu s tim, pratimo najbolju praksu stranih stručnih studija i intenziviramo suradnju s gospodarstvom kako bismo potvrdili da naši novi studijski programi zadovoljavaju njihove srednjoročne potrebe i zahtjeve.

Kako je vaša ustanova pripremljena za online nastavu i koja su dosadašnja iskustva i tehnološka pozadina?

VSITE je odmah po proglašenju lockdowna u ožujku ove godine počeo izvoditi nastavu na daljinu po utvrđenom rasporedu i u skladu s odobrenim izvedbenim planovima. Dokazali smo da smo sposobni kvalitetno izvesti odobrene studijske programe i u najtežim uvjetima. Spremni smo u akademskoj godini 2020./2021. primijeniti hibridni model nastave i, ako budu to epidemiološke mjere zahtijevale, odmah prijeći na nastavu na daljinu korištenjem MS Teamsa i prikladnih Web alata. Briga za zdravlje studenata i nastavnika prioritetan je zadatak zaposlenika i nastavnika VSITE-a jer samo tako možemo osigurati kvalitetu i kontinuitet nastave i drugih procesa te zadovoljiti očekivanja naših studenata.

Kolika je školarina na vašem učilištu/fakultetu i koje su mogućnosti stipendiranja?

Kod obročnog plaćanja studenti plaćaju punu cijenu od 400,00 kuna po ECTS-u i to 100 kuna pri upisu, a ostalih 300 kuna u 10 jednakih mjesečnih rata. Kod jednokratnog plaćanja odobrava se popust od 10%, odnosno 360,00 kuna po upisanom ECTS-u. Redovni studenti obično upisuju oko 60 ECTS bodova po akademskoj godini, a izvanredni oko 40 ECTS-a.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->