Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.12.2020. 13:46

Promo članak 

Vertiv je svjetski lider u hlađenju podatkovnih centara

Istraživanje tvrtke Omdia otkrilo je kako se održive i inovativne tehnologije poput hladne vode i hlađenje isparavanjem, kao i oblici tekućeg hlađenja, sve više usvajaju.

Vertiv je svjetski lider u hlađenju podatkovnih centara

Globalni pružatelj kritične digitalne infrastrukture i rješenja za kontinuitet poslovanja, Vertiv, rangiran je od strane analitičke tehnološka tvrtke Omdia kao najveći svjetski dobavljač na promjenjivom i inovativnom tržištu hlađenja podatkovnih centara. Novo objavljeno istraživanje naglašava da uspostavljene tehnologije odbijanja topline poput izravnog širenja (DX), hladne vode i hlađenja isparavanjem i dalje dominiraju, a istovremeno postaju i održivije. Uz to, predviđa se rast novih tehnologija, poput raznih oblika hlađenja tekućinom, budući da operateri podatkovnih centara traže načine za daljnje poboljšanje učinkovitosti zbog povećavanja rasta power-intensive računarstva.

Izvješće Data Center Thermal Management Report 2020, objavljeno krajem 2020. godine, a na temelju podataka iz 2018.i 2019., navodi da Vertiv ima 23,5% udjela na globalnom tržištu hlađenja podatkovnih centara - više od 10% više od svog najbližeg konkurenta. Prema istraživanju, tržište termalne tehnologije podatkovnih centara porast će s 3,3 milijarde u 2020., na više od 4,3 milijarde u 2024. Vertiv je također predvodnik i na globalnom tržištu perimetarskih termalnih tehnologija s tržišnim udjelom od 37,5%, što je više od 20% od sljedećeg najvećeg dobavljača.

Uz analizu tržišne pozicije, izvješće pruža uvid i podatke o tome kako se razvija tehnologija hlađenja podatkovnih centara. Etablirane tehnologije, kao što su rashladni uređaji i vanjsko hlađenje, nastavit će zauzimati velik dio tržišta. Prema Omdiji, podijeljeni DX i dalje je primarni oblik odbijanja topline u toplinskom upravljanju podatkovnim centrom, ali hladna voda i izravno odbacivanje topline isparavanjem dobivaju na zamahu. Kako se povećala količina pružatelja usluga u cloudu i pohranjivanja podataka, potaknut je dvoznamenkasti rast uređaja za zračno hlađenje (AHU).

Omdia predviđa da će također doći do snažnog rasta raznih oblika hlađenja tekućinom - uranjanjem i direct-to-chip - za koje se očekuje da će se udvostručiti između 2020. i 2024. Nekoliko čimbenika pridonosi ovom pomaku, uključujući povećanje potrošnje energije čipa i poslužitelja, rast edgea, povećanje gustoće stalaka, kao i zahtjevi za energetskom učinkovitošću i održivošću.

„Tržište toplinskog upravljanja podatkovnim centrom nalazi se na samom vrhu točke otklona. Trenutno, postojeći toplinski proizvodi i rješenja na bazi zraka potiču rast, ali su njihove mogućnosti hlađenja ograničene zbog gustoće stalaka od 10kW+. Na tržište dolaze nove tehnologije, proizvodi i dizajni koji će pomoći u podršci uvođenja visoke gustoće stalaka i učinkovitijim operacijama koje će dovesti do promjene dinamike na tržištu do 2024.", rekao je Lucas Beran, glavni analitičar za praksu istraživanja o cloudu i podatkovnim centrima tvrtke Omdia te autor izvještaja.

Giordano Albertazzi, predsjednik tvrtke Vertiv za Europu, Bliski Istok i Afriku (EMEA), komentirajući posvećenost kupcima, kazao je: "Trajno vodstvo tvrtke Vertiv u upravljanju toplinskom energijom pokazuje da naši kupci cijene našu stručnost na tom području, naš široki portfelj i sve veća ulaganja u tehnologiju, istraživanja i razvoj. Rashladni proizvodi i rješenja koja smo lansirali tijekom 2020. godine i naš put prema inovacijama nastavit će nuditi vodeću tehnologiju našim kupcima, omogućavajući im postizanje viših ciljeva učinkovitosti i održivosti." 

Vertiv je najavio nekoliko nedavnih inovacija u termalnoj tehnologiji. U EMEA regiji, Vertiv je najavio Vertiv Liebert OFC, novu i vrlo naprednu liniju turbokor kompresorskih hladnjaka bez ulja razvijenu u partnerstvu s Geoclimom. Liebert OFC dizajniran je za upotrebu rashladnih sredstava s niskim GWP, uključujući R1234ze, kao i za pružanje visoke energetske učinkovitosti. Štoviše, čitav asortiman podnih rashladnih uređaja nedavno je redizajniran za najveću učinkovitost, uključujući izravno širenje Vertiv Liebert PDX s kompresorima promjenjive brzine i raspon rashlađene vode s najnovijim Vertiv Liebert PCW.

Vertiv Liebert AFC

Osim internih inovacija, Vertiv također surađuje s vodećim grupama u industriji, a nedavno je postao platinasti član Open Compute Project (OCP). Uloga Vertiva uključivat će potpornu inicijativu za usvajanje tekućeg hlađenja kroz projekte Advanced Cooling Solutions (ACS) i Advanced Cooling Facility (ACF). Cilj je donijeti smjernice i najbolje iz prakse tehnologije hlađenja direct-to-chip i tekućeg hlađenja uranjanjem, kao i omogućiti praksu objektima gdje se nalaze podatkovni centri kako bi usvojili tekuće hlađenje.

Istraživanje termalnih tehnologija koje je proveo Vertiv također ukazuje na buduće inovacije. Prema istraživanju Data Center 2025: Closer to the Edge, industrija podatkovnih centara zabilježila je velik pomak prema ekonomičnosti koju pokreću hyperscale operateri i pružatelji usluga pohranjivanja, u isto vrijeme približavajući uklanjanje topline poslužiteljima kroz stražnja vrata i tekuće sustave hlađenja dizajnirane za pružanje podrške stalcima visoke gustoće uobičajenim u računalnim objektima visokih performansi (HPC). Od više od 800 stručnjaka za podatkovne centre koji su sudjelovali u anketi, 42% očekuje da će potrebe za hlađenjem u budućnosti ispuniti mehanički sustavi, dok 22% kaže da će ih ispuniti hlađenje tekućinom i vanjskim zrakom, što je rezultat sve ekstremnije gustoće stalaka.

Za više informacija o najnovijim dostignućima tehnologije upravljanja toplinom diljem EMEA-e, pridružite se Vertiv Cooling Innovation Forumu 10. prosinca besplatnom registracijom na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->