Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.02.2018. 15:29

Promo članak 

Zaštita mobitela od krađe podataka i prijevara

Samsung veliki fokus stavlja na zaštitu mobitela pa se uz uobičajene sigurnosne zaštite, koje pametni telefoni imaju, korisnici štite dodatnim alatima.

Zaštita mobitela od krađe podataka i prijevara

Naši pametni telefoni bez kojih danas ne možemo zamisliti komunikaciju, rad i zabavu, već duže vrijeme se nalaze na udaru hakera i cyberkriminalaca koji pomoću raznih tehnika poput SSL implementacije, JavaScript injectiona i phishinga nastoje iskoristiti nazaštićene uređaje za prijevare i krađu podataka. Valja naglasiti da SSL implementacija (Secure Sockets Layer omogućava sigurnu komunikaciju korištenjem interneta, za različite online servise) narušava integritet SSL protokola te omogućava izvlačenje podataka koji se mogu zlouporabiti, dok JavaScript injection, pomoću injekcije zlonamjernog koda, traži slabosti na internetskim stranicama koje koriste JavaScript. Tako dolazi do promjena dijela koda, na način da web-aplikacija šalje bitne podatke na neovlaštene izvore.

Mada mobiteli danas dolaze s unaprijed ugrađenom zaštitom, rijetki su proizvođači koji nude dodatnu zaštitu, kao što to radi Samsung sa svojim Secure Folderom, u koji smješta sve vaše bitne privatne podatke i aplikacije, a posjeduje i antivirusni program koji neprestano čuva korisnike pri korištenju uređaja na Internetu.

Samsung putem Secure Foldera ili KNOX kontejnera (kod poslovnih korisnika ) koristi hardversku enkripciju podataka na samom uređaju i tako dodatno štiti korisnika. U slučaju da je uređaj s KNOX sustavom ukraden i počinitelj želi doći do podataka na njemu, KNOX prepoznaje da se želi instalirati ROM koji nije verificirani Samsung ROM i fizički zaključa hardver na samom uređaju, čime uklanja mogućnost pristupanja podacima od strane neautorizirane osobe.

Samsung-Knox

Ukoliko se pitate što možete sami učiniti da se zaštitite, prvi odgovor koji se nameće leži u stalnoj nadogradnji operativnog sustava, jer se kod pametnih telefona (kao i kod računala uostalom), ne možete dugo pouzdati u sigurnost platforme sa starim inačicama OS-a, već biste operativni sustav uvijek trebali nadograđivati posljednjim inačicama. Nakon toga, nikako se ne preporuča preuzimanje aplikacija (APK datoteka) iz izvora koji nisu službeni, kao ni od nepoznatih proizvođača, pa ćete puno sigurniji biti ako ćete ih preuzimati samo iz službenih „dućana“ poput Google Play Storea ili Appleovog App Storea, jer oni i sami već posjeduju antivirusne sustave koji ih provjeravaju prije nego što njihovim autorima dozvole objavu u storeovima.

Mjere opreza trebate poduzeti i pri korištenju poveznica (linkova) koji vam stižu u e-mailovima i porukama chat servisa, pa ne biste nikada trebali klikati na njih ako ne znate iz kojeg izvora dolaze i ukoliko vam unaprijed nije jasno na što se točno odnose. Ukoliko telefon koristite za plaćanja, činite to isključivo na verificiranim stranicama i to isključivo sa službenim aplikacijama za online banking.

I na kraju vam preporučamo da blokirate pop-up oglase, a osim operativnog sustava, nadograđujte i sve aplikacije, igre i servise koje koristite. Znajte da 100-postotna zaštita ne postoji, no puno toga ćete učiniti na zaštiti svojeg telefona i podataka koji su u njemu ako ćete se ponašati pažljivo, odgovorno i ako nikada nećete biti brzopleti i klikati na sve što vam zvuči primamljivo. Ako je nešto predobro da bi bilo istina, u pravilu se uvijek radi o pokušaju prijevare.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam