Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2024. 14:41

Zagreb GameDev Meetup

10 hrvatskih proizvođača predstavilo svoje igre

U zagrebačkom ZICER-u deset proizvođača igara predstavilo je svoje projekte koje razvijaju uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC)

10 hrvatskih proizvođača predstavilo svoje igre

U ožujku je sedam hrvatskih game developera predstavilo svoje projekte koje su razvili uz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Oni su sredstva dobili putem Javnih poziva 2021. i 2022. godine, a ove godine dobili su priliku predstaviti napredak i kad očekuju objaviti svoje naslove u prodaju. 

Iako je predstavljanje projekata bila glavna tema, proizvođači su okupljanje otvorili diskusijom o stanju u industriji. 

IMG_20240607_190447

Ukazujući na krizu u game developmentu, objasnili su da se otpuštanja i gašenje projekata kod velikih studija odražava i na male i srednje developere.

Ipak, na drugom ovakvom okupljanju hrvatskih proizvođača fokus je ipak bio na predstavljanju deset igara koje su u različitim stadijima razvoja. 

Na ovom predstavljanju smo čak imali i izdavača, odnosno glavnog autora igre, koji je predstavljao projekt i u ožujku i sad u lipnju. 

Radi se studiju Misfit Village, a igru Odraz, čiji su koncept razvili na Global Game Jamu 2022. godine (i odnijeli pobjedu), predstavio je njen glavni autor Mladen Bošnjak. On je, naime, u ožujku predstavio njihovu perjanicu Go Home Annie, horor naslov koji će Misfit Village do kraja ispolirati, a onda tijekom ove godine će ju izdati izdavač iz Litve Nordcurrent Labs.

IMG_20240607_195523

Odraz je "environmental puzzler with a Flip". Drugim riječima, radi se o igri iz prvog lica u kojem rješavate zagonetke u okolišu u kojem imate pristup alternativnom svijetu koji je suprotan od onog našeg. Iz toga je i proizašao naslov igre "Odraz", a smislili su ga na temu "Duality" - glavnu temu Global Game Jama koji se održao te godine. 

Osim tog naslova, vidjeli smo i koncept igre Bumbarov let, koju proizvodi Interfilm produkcija, a potpisuju glavni autori Marko Hrenović i Ivan Turković-Krnjak. Radi se o igri koja bi trebala biti objavljena paralelno s istoimenim filmom, čiji je datum objave u hrvatskim kinima zamišljen za ljeto 2025. godine. Film je baziran na istoimenoj knjizi, koja se trenutno nalazi na popisu opcionalne lektire za osnovnoškolce. 

IMG_20240607_191114

To je dječja avantura na izmišljenom dalmatinskom otočiću gdje će najmlađi moći pronaći sve odlike života na dalmatinskom otoku koje znamo i obožavamo.

Još jedna igra smještena u malo dalmatinsko selo je Bura: The Way The Wind Blows, koju razvija Tiny Meow Studios, a potpisuje glavna autorica Rea Budić.

IMG_20240607_192302

Igra je zamišljena na principu animiranih filmova studija Ghibli, odnosno da svaka priča u igri dolazi s određenom poukom. 

Ideja je da igrač tijekom igre prati cijeli život glavnog lika u manjem dalmatinskom selu - od ranog djetinjstva pa sve do starosti, kad priča i završava. 

IMG_20240607_192208

Igra Moopies iz studija Stegris (glavna autorica: Mateja Vedrina) je mobilna edukativna igra za djecu predškolske dobi koja je već sad dostupna na Google Play i Apple Store trgovinama aplikacija.

IMG_20240607_194752
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->