Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2022. 13:08

HGK 

76 posto kandidata za IT posao ima 2 ponude u džepu

Analiza HGK ukazuje da su hrvatske plaće u IT industriji rekordne, ali samo u domaćim okvirima.

76 posto kandidata za IT posao ima 2 ponude u džepu

Na tradicionalnom godišnjem okupljanju IT industrije u organizaciji HGK, ovo je godine glavna tema bila radna snaga. Na konferenciji pod nazivom "IT & HR: Prilike i izazovi" predstavljene su i posljednje brojke domaće IT industrije.

IT sektor se pokazao manje osjetljivim na krizu 2020. i 2021. od većine ostalih djelatnosti, osobito uslužnih. Nakon usporenja 2020., u 2021. godini IT industrija raste visokim stopama.

U Hrvatskoj 2021. posluje 6.547 IT poduzeća s 39.689 zaposlenih. U posljednjih pet godina broj IT poduzeća se povećao za 50,2  posto, a broj zaposlenih u IT poduzećima je povećan za 45,4 posto. Izvoz je dosegao 11,9 milijardi kuna, a u posljednjih pet godina porastao je za 101,4 posto.  IT industrija prošle je godine dosegla 32,2 milijarde kuna prihoda te 4,56 milijardi kuna EBITDA-e.

Prosječna plaća je u Hrvatskoj 2021. bila 9.564,67 kuna i viša je za 50% od prosjeka. U posljednjih pet godina, prosječna plaća u IT sektoru je porasla za 24,4 posto. Plaće u IT industriji rastu i to jesu rekordne brojke u domaćim okvirima.

No, brojke mogu djelovati zavaravajuće idealno dok se ne interpretiraju u kontekstu da naša IT industrija utakmicu privlačenja i zadržavanja kadra igra s globalnim igračima.

Prema posljednjim podacima prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u IT industriji bila je na razini 40,9 posto prosjeka EU. Što se tiče podataka u nama usporedivim zemljama, u Sloveniji je bila na razini 68,5 posto prosjeka EU, u Bugarskoj47,2 posto, a u Mađarskoj45,9 posto.

Ivan Maglić

U globalne i lokalne trendove u području ljudskih resursa sudionike konferencije uveo je Ivan Maglić, direktor u tvrtki Calisto, predstavnici globalne kompanije za istraživanje i savjetovanje u IT-ju Gartner Inc.

„Pandemija i rat dovode do toga da ljudi preispituju prioritete i to se odražava na fleksibilnost koju očekuju od poslodavaca,“ rekao je Maglić i istaknuo da je u posljednjih par godina dinamika i volatilnost tržišta rada tolika da je izrazito izazovno pronaći kvalitetan kadar. „Čak 76 posto kandidata za posao u IT-ju već ima dvije ponude u džepu,“ rekao je Maglić.

Cjelokupnu Analizu IT industrije HGK možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi HGK IT & HR: Prilike i izazovi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->