Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.05.2024. 16:07

Festival animacije

Animafest ove godine od 3. do 8. lipnja

Svjetski popularni festival animacije Animafest i ove godine se vraća u Zagreb, a ovogodišnja tema je humor

Animafest ove godine od 3. do 8. lipnja

U galeriji Kranjčar održana je najava ovogodišnjeg Animafest festivala animiranog filma, koji će se održati od 3. do 8. lipnja 2024. godine na više lokacije u gradu Zagrebu.

To će ove godine biti u kinu Studentskog centra, u kinu Kinoteka i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. 

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je humor, kojeg su organizatori podijelili u šest cjelina: slapstick humor, crni humor, satira, verbalni humor, apsurdni humor i "ljudi smo" humor, kojeg su organizatori opisali kao "smijemo se sami sebi kategorija". 

IMG_20240515_102426

S obzirom da se radi o svjetski priznatom festivalu animacije, ove godine će čak 27 animiranih filmova doživjeti svoju svjetsku premijeru upravo na Animafestu.

Još impozantnija brojka je svakako ta da je za natjecanje u kategoriji studentskog filma Animafest zadobio čak 850 prijava, od kojih je žiri odabrao 42 najbolja iz raznih svjetskih škola animacije. 

Također su napomenuli da posljednjih godina dosta prevladavaju ženske animatorice. 

Ulaznica za pojedinu projekciju koštat će četiri eura, dok za glavne kategorije - dugometražno i kratkometražno natjecanje - ulaznice će koštati pet eura. 

Postoji i opcija kupnja festivalske ulaznice u iznosu od 40 eura, pomoću koje ćete moći ući na sve projekcije festivala, izuzev svečanog otvaranja festivala. 

S tehnološke strane, zanimljivo je spomenuti komentar umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića da su ove godine zadobili otprilike isti broj prijava na kojima su autori koristili AI alate kao i prošle godine. 

IMG_20240515_100615

S obzirom na hype koji se stvorio oko umjetne inteligencije, svi su očekivali da će taj broj znatno porasti. 

U sklopu Animafesta održat će se i tradicionalno natjecanje filmova za djecu i mlade. Za te projekcije je ulaz besplatan, s tim da su napomenuli kako je većina mjesta za te projekcije već popunjena. Naime, vrtići te osnovne i srednje škole su unaprijed osigurale svoje ulaznice. 

Također valja napomenuti da će određene projekcije s Animafesta moći pogledati i u lokalnim kinima i kulturnim centrima diljem Zagreba. Tako je Daniel Šuljić istaknuo Sesvete kao lokaciju koja je iz godine u godinu izrazito popularna tijekom Animafesta. Tu su također i zajednice u četvrtima Maksimir, Travno, Dubrava i tako dalje. 

Na press konferenciji je bio i dobitnik nagrade za životno djelo Phil Mulloy - poznati animator koji je dio karijere pisao i režirao live action filmove, ali se odlučio prebaciti na animaciju.

IMG_20240515_100726

Detaljni program konferencije i ostale informacije o kupnji karata, festivalske ulaznice ili volontiranja, pronađite na službenim stranicama Animafesta.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->