Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.12.2011. 14:07

HAKOM 

Elektroničke komunikacije u Hrvatskoj porasle za 11%

Prema istraživanju HAKOM-a, u trećem tromjesečju ove godine došlo je do značajnog porasta elektroničkih komunikacija.

Elektroničke komunikacije u Hrvatskoj porasle za 11%

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), objavila je rezultate istraživanja tržišta elektroničkih komunikacija za treće tromjesečje 2011. godine u RH, koji ukazuju na povećanje prometa od 11% u odnosu na prethodno tromjesečje.

Mada je govorna komunikacija (telefonski promet) na prvom mjestu komunikacijskih usluga, HAKOM ističe kako se sve više povećava i podatkovni promet, te potražnja za korištenjem usluge širokopojasnog pristupa internetu, koja iznosi 9% više u odnosu na prošlo tromjesečje.
 
Obzirom da je danas uobičajeno da operateri nude pakete vezanih usluga, odnosno govor, podatke i televiziju u jednom paketu, HAKOM od početka ove godine prikuplja i informacije o broju paketa usluga, pa je tako prema zadnjim dostupnim podacima ukupan broj korisnika paketa iznosio 250.034, odnosno 29,6 posto od ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu.

I na tržištu telefonskih usluga u pokretnim mrežama nastavlja se trend rasta broja korisnika. Broj korisnika na kraju trećeg tromjesečja 2011. godine iznosi 5.422.339 što čini povećanje od 3,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje 2011. godine.

Povećanje se očituje i u porastu broja prenesenih brojeva kojih je na kraju trećeg tromjesečja 2011. godine u pokretnim mrežama bilo 269.865, odnosno 9,7 posto više u odnosu na drugo tromjesečje 2011. godine, a u nepokretnim mrežama 573.714, odnosno 4,4 posto više u odnosu na drugo tromjesečje 2011. godine.

Sve više krajnjih korisnika pored telefonske usluge i usluge širokopojasnog pristupa internetu koristi i uslugu IPTV-a. Od približno jedan i pol milijuna kućanstava s TV uređajem, u Republici Hrvatskoj trenutno oko 40 posto koristi televizijske usluge nekog od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatera. Ostalih 60 posto televiziju prati isključivo putem digitalne zemaljske televizije, što predstavlja potencijal za dalji rast IPTV-a.

Temeljem službenih podataka HAKOM-a o stanju tržišta elektroničkih komunikacija na kraju trećeg tromjesečja 2011. godine, može se zaključiti da tržište elektroničkih komunikacija bilježi stalni porast kroz sve vrste usluga, a isto se očekuje i u razdobljima koja slijede.

Detaljne informacije o stanju tržišta mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->