Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.02.2023. 15:00

Women chats 

Održan panel za bolje uključivanje žena u STEM

Glavni cilj panela je pružanje prilike za umrežavanje i povezivanje poduzetnica te edukacija i motivacija za bolje uključivanje žena u STEM područja.

Održan panel za bolje uključivanje žena u STEM

U prostorijama Matrix Office Parka u Zagrebu, održano je događanje pod nazivom Women chats u organizaciji Women in Tech Croatia – hrvatske podružnice vodeće globalne svjetske organizacije Women in Tech (koja broji preko 200.000 članova na 6 kontinenata).

Glavni cilj panela je pružanje prilike za umrežavanje i povezivanje poduzetnica te edukacija i motivacija za bolje uključivanje žena u STEM područja (znanost, tehnologija, inženjering i matematika).

Panel je započela Ivana Živković Abraham iz tvrtke CFO management koja je predstavila Oracle Netsuite prednosti svim prisutnim poduzetnicima. Na kraju izlaganja detaljno je objašnjena razlika između CFO i računovođe te stavljen dodatni naglasak na činjenicu da svaka kompanija, bez obzira na veličinu, mora kvalitetno znati upravljati financijama i financijskim rezultatom kako bi donosila ispravne odluke.

Diskriminirane nisu samo žene nego i muškarci

U nastavku aktivne rasprave sudjelovale su Maja Jelisić Cooper (Co-founder & CEO Klasik TV, Co-founder & CEO DOX TV), Marija Drašković (Corporate Data Manager u Teva Pharmaceuticals) i Tihana Petričević (CEO u Silver technologies) koje su podijelile osobna iskustva vezana uz investitore, rodne predrasude te mogućnosti za stvaranje okruženja koje ima nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku diskriminacije.

1

Zaključeno je da nisu samo žene diskriminirane, nego i muškarci, te je važno na koji način društvo i pojedinac reagira na te oblike diskriminacije. Muškarci često lakše rješavaju međusobne sukobe i situacije, dok žene imaju drugačije mehanizme rješavanja i suočavanja s tim situacijama i češće ne podržavaju jedna drugu.

Poduzetnica poduzetnici treba pružiti ruku

Kod ženskih poduzetnica, najvažnije je da pomažu jedna drugoj i da starije i iskusnije aktivno mentoriraju i pomažu mlađim kolegicama koje tek ulaze u svijet poduzetništva. U praksi se često događaju primjeri u kojima to nije tako, pa su ovakva događanja koncipirana na način da se dodatno potiče pomaganje, savjetovanje i razmjena međusobnih iskustava, a istovremeno se sklapaju nova prijateljstva i šire se poslovni kontakti.

U slučaju investicija - kod odlučivanja za ulaganja u startup važno je gledati kvalitetu proizvoda i usluga koju startup razvija i kvalitetu radnog tima, bez obzira na to kojeg je roda osnivač startupa,  što često u praksi nije tako.

Dokazano je da organizacije koje imaju rodno ujednačene timove imaju 73% vjerojatnosti da će donijeti bolje poslovne odluke, te 25% više šansi za ostvarivanje iznadprosječne profitabilnosti.

Više informacija o mogućnostima uključivanja u mrežu članova Women in Tech Croatia potražite na web stranici https://www.wit-croatia.org/

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->