Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.06.2024. 12:13

PMF 

PMF proslavio 78 godina osnutka

PMF je svečanom sjednicom proslavio Dan fakulteta i 78. obljetnicu osnutka.

PMF proslavio 78 godina osnutka

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u petak 7.lipnja 2024. godine, svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća obilježio 78. obljetnicu osnutka PMF-a

Program svečanosti započeo je pozdravnim govorima visokih uzvanika, izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra MZO-a, državnog tajnika gospodina Ivice Šuška, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba, prof. Damira Bakića, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. Stjepana Lakušića, te dekana PMF-a, prof. Mirka Planinića

U svom govoru dekan Planinić je istaknuo kako je i u ovoj godini Prirodoslovno-matematički fakultet dobivao preko 40 % svojih prihoda izvan proračuna. U zadnjem pozivu Hrvatske zaklade za znanost PMF je dobio dvadeset i jedan projekt u kojima su naši nastavnici voditelji.

PMF provodi dva ERC projekta na Fizičkom odsjeku, jedan od Europske svemirske agencije na Geofizičkom odsjeku, 10 Horizon projekata, jedan LIFE projekt. Uz to Fakultet ima oko 1,5 milijuna eura prihoda od projekata u suradnji s gospodarstvom.  

Nedavno, u suradnji sa tvrtkom Xellia, PMF je također dobio sredstva iz poziva za znanstvena istraživanja  za provedbu projekta „Supramolekulska platforma za ubrzan razvoj farmaceutskih formulacija“ od nešto više od milijun eura. Na PMF-u se provodi i projekt opremanja seizmoloških postaja u RH u vrijednosti od 13  milijuna eura nakon kojega ćemo biti u rangu najrazvijenijih zemalja po mreži seizmološke opreme.

Završen je uspješno projekt CRONOS, geofizičkih i seizmoloških istraživanja potresom ugroženih područja, od preko 2 milijuna eura uz korištenje Norveškog financijskog mehanizma. Osim toga, PMF je i završio projekt fotonaponskih elektrana na krovovima matematike, fizike i geofizike financiranih iz vlastitih sredstava, a priključenje u mrežu bi trebalo biti ovaj ili sljedeći tjedan. Time PMF želi biti uzor i u zelenoj tranziciji. 

447216799_973391391457992_7521317876750471033_n

U sklopu svečane sjednice pohvalnicama su nagrađeni najbolji studenti, zahvalnicama umirovljeni djelatnici, a priznanjima znanstvenici. Tradicionalnom, i na Sveučilištu u Zagrebu jedinstvenom, nagradom „BRDO“, za koju studenti sami provode anketu za nominiranje i odabir najzaslužnijih profesora, studenti su nagradili po jednog profesora i asistenta sa svakog odsjeka PMF-a.

Nagradu “BRDO” primili su : prof. dr. sc. Višnja Vrdoljak i dr. sc. Mladen Borovina (Kemijski odsjek), prof. dr. sc. Danijel Belušić i dr. sc. Iva Međugorac (Geofizički odsjek), prof. dr. sc. Antun Alegro i Sara Pleše, mag. oecol. (Biološki odsjek), izv. prof. dr. sc. Ivan Čanjevac i Ivan Martinić, mag. geogr. (Geografski odsjek), doc. dr. sc. Franka Miriam Brückler i dr. sc.Karmen Grizelj (Matematički odsjek), izv. prof. dr. sc. Petar Žugec i Ana Marija Kožuljević, mag. phys. (Fizički odsjek) i prof.dr.sc. Alan Moro i dr. sc. Zvonka Gverić (Geološki odsjek). 

U kategoriji Godišnje nagrade za istaknutu znanstvenu djelatnost zaposlenika u znanstvenim ili znanstveno-nastavnim zvanjima dodijeljene su tri nagrade, a dobitnici su: prof. dr. sc. Dražen Balen, prof. dr. sc. Branimir Bertoša i izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić. 

U kategoriji Godišnje nagrade za istaknuti znanstveni rad doktoranda i zaposlenika u suradničkom zvanju poslijedoktoranda dodijeljene su tri nagrade, a dobitnici su: dr. sc. Paula Dragičević, dr. sc. Tin Klačić i Laura Posarić, mag. ing. geol. 

U kategoriji Godišnje nagrade za istaknuti znanstveni rad studenata na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima dodijeljene su dvije nagrade, a dobitnici su: Domagoj Bogić i Anita Tarandek.

Dekan je ove godine dodijelio i posebna priznanja zaposlenicima PMF-a koji su svojim radom i zalaganjem značajno pridonijeli rezultatima, promidžbi i popularizaciji znanosti i Fakulteta. Dobitnici posebnih priznanja su: prof. dr. sc. Vjekoslav Kovač i Adrian Beker, mag. math. (koji su riješili dva matematička problema  (od nekoliko stotina) koja je za života postavio jedan od najvećih matematičara, Paul Erdős) i doc. dr. sc. Iva Dasović  je dobila posebno priznanje za popularizaciju znanosti. 

Dobitnici Dekanove nagrade studentima za izuzetan uspjeh u studiju su: Karla Kukina Gradečak (Kemijski odsjek), Sara Oštrić (Geofizički odsjek), Domagoj Bogić (Biološki odsjek), Mateja Škaro (Biološki odsjek), Korana Komar (Geografski odsjek), Antonio Novak (Geografski odsjek), Krunoslav Ivanović (Matematički odsjek), Katarina Jančec (Matematički odsjek), Bruno Golik (Fizički odsjek), Miha Španić (Fizički odsjek) i Laura Novak (Geološki odsjek). 

Umirovljeni djelatnici PMF-a, dr.sc. Goranka Nogo, dr.sc. Dubravka Matković-Čalogović, dr.sc. Laura Šakaja, Tatjana Gašparović, dr.sc. Dubravko Klobučar, dr.sc. Miroslava Pasarić, Ružica Odobašić, Mara Šimović, Blaženka Saša, dr.sc. Krešimir Pavlovski, dr.sc. Darko Tibljaš i akademik Marijan Herak , dobili su zahvalnice za predan rad i znanja koja su tijekom svog rada uložili u PMF. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi PMF
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->