Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.05.2017. 16:05

Michela Magaš 

Razgovarali smo s inovatoricom godine EU

Michela Magaš: “Interesiraju me nove generacije koje imaju entuzijazam, koje imaju energiju i koje imaju ideje”

Razgovarali smo s inovatoricom godine EU

"Mene uvijek interesira pozitivna akcija. Ok, ovakva nam je situacija i možemo ju pomalo mijenjati, ali moramo imati kritičku masu. Ali da imamo kritičnu masu mora se početi sa nekakavim pozitivnim akcijama. Ok, ako nam je ovdje zablokirano idemo napraviti tunel. Ako je ovdje preteško napraviti tunel, idemo napraviti most ovuda gdje možemo brže. Ne da idemo lupati glavom o zid. Nego da idemo gledati kako možemo doći do svojih ciljeva. Imati cilj je strašno važno. Puno mladih ljudi u ovoj zoni su toliko talentirani, fenomenalni su programeri. Ostatku Europe strašno fali takvih programera. Mi, ako se svi stavimo ovdje s toliko talenta, mi možemo biti konkurentni bilo kome”, čvrsto vjeruje Michela Magaš, dobitnica ovogodišnje Nagrade Europske unije za inovatorice. Michela Magaš je u svojoj bogatoj karijeri radila za klijente poput Applea, Nokije, Nikea i Financial Timesa, a sad ima vlastitu firmu Stromatolite gdje razvija nova inovativna rješenja poput #MusicBricks toolkita.

Osim toga, Michela Magaš radila je na osmišljavanju novih smjernica i sustava za licenciranje proizvoda, primjereniji 21. stoljeću: “Mi smo počeli s tim da smo išli raditi Open Product Licence, a to je sistem kao Creative Commons, ali napravljen za taj novi svijet gdje svaki proizvod može biti drugačiji. Gdje ja sama mogu napraviti jednu komponentu u fizičkom smislu da ga tebi dam , da ti na njemu možeš graditi [dalje], s time da ja imam licencu. Ti znaš da ti nekom nećeš stati na žulj u open-source communityju jer znaš koji su principu. Tako smo i mi stvorili principe ovdje.”

EU inovatorica godine zanimljivo kaže kako joj nikad ne nedostaje ideja za razvoj novih proizvoda ili rješavanje problema: “Nije da uvijek znam odgovor, ali gledam gdje se može proći, kroz koji zid ili preskočiti [prepreku]. Ili ići kod prave osobe. Ako ti je negdje veliki zid ima netko s druge strane koji će ti pomoći uvijek. Samo ga trebaš naći.”

Vezani sadržaji
Ključne riječi EU Michela Magaš inovatorica
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam