Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.02.2012. 10:56

Recenzija 

Struna: Tražilica hrvatskog strukovnog nazivlja

Hrvatska tražilica nazivlja različitih struka je zanimljiv, ali pomalo nedorečen projekt.

Struna: Tražilica hrvatskog strukovnog nazivlja

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavio je program "Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja – Struna" i pokrenuo tražilicu terminološke baze Struna.

Prema riječima IHJJ-a, "Struna je terminološka baza hrvatskoga strukovnog nazivlja u kojoj se sustavno prikuplja, stvara, obrađuje i tumači nazivlje različitih struka radi okupljanja i usklađivanja nazivlja na hrvatskome jeziku".

U trenutku pokretanja, Struna posjeduje oko trideset tisuća hrvatskih naziva, njihove prijevode na engleskom i nekim drugim europskim jezicima, a u nju je dosad uključeno trinaest različitih struka s područja brodostrojarstva, fizike, građevinarstva, kartografije, geoinformatike, kemije, korozije, zaštite materijala, polimerstva, stomatologije, strojnih elemenata, te zrakoplovstva.

IHJJ navodi kako je u tijeku rad na nazivlju iz antropologije, pomorstva i prava EU-a, za što se očekuje da će biti dostupno javnosti sredinom 2012. godine.

Program izgradnje hrvatskoga strukovnog nazivlja pokrenut je na inicijativu Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, a Hrvatska zaklada za znanost podupire ga od 2008. godine. Za nacionalnog koordinatora natječaje je izabran Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a Zaklada dvaput godišnje raspisuje natječaj za potporu projektima izgradnje nazivlja pojedinih struka.

IHJJ navodi kako „u Struni ravnopravno surađuju stručnjaci pojedinih struka koji u bazu unose nazive svojih struka, njihove definicije i istovrijednice, te jezikoslovci iz Odjela za opće, poredbeno i računalno jezikoslovlje i Odjela za hrvatski standardni jezik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje“.

"Ovim se programom izgrađuje terminološka infrastruktura kakvom već raspolažu gotovo sve europske države. U trenutku pristupanja Europskoj uniji, kad hrvatski postaje jednim od njezinih službenih jezika, normiranje nazivlja veoma je važan zadatak", stoji u medijskom priopćenju IHJJ-a.

Kratka recenzija Strune

Čim smo dobili ovo priopćenje, isprobali smo Strunu, te možemo reći kako nismo previše impresionirani, jer se baza nazivlja mora znatno više proširiti da bi se moglo govoriti o nečemu što bi moglo predstavljati korist djelatnicima raznih struka.

Obzirom da se u priopćenju navodi kako je u tražilicu uključena i stomatologija, počeli smo upisivati razne riječi kao što su "ortodont", "dentalni", "novocain", a tražilica je izbacivala vrlo štura tumačenja, ili uopće nije posjedovala neke riječi u bazi.

Na primjer, gotovo je nevjerojatno da najpoznatiji lokalni anestetik novokain (novocain, novocaine) ne postoji u "stomatološkoj bazi" tražilice, niti u jednom obliku kako se piše u hrvatskom, latinskom ili engleskom jeziku.

struna-2

Isto tako u bazi se ne nalazi ni pojam zubni asistent (zubarski asistent, dentalni asistent), pa ne postoji način na koji bi se netko tko nije upućen u promjene nazivlja mogao dosjetiti da je to "dentalni higijeničar", a ni opis tog posla u potpunosti ne odgovara onome što ti djelatnici rade u stvarnosti.

Mogli bismo reći kako nam nije sasvim jasna ni uloga ove tražilice, obzirom da ćete daleko više podataka o strukovnom nazivlju dobiti običnim "guglanjem", stoga mislimo kako bi IHJJ trebao angažirati više „internetski pismenih“ ljudi iz pojedinih struka koji bi nazivlje puno bolje i opširnije rastumačili, te polinkali s pojmovima i temama koje se nalaze u enciklopedijskim, strukovnim i znanstvenim bazama na Internetu.

Po nama je također i greška što se uz službeno hrvatsko nazivlje ne nalaze i tumačenja na tzv. "govornom jeziku", pa ako recimo upišete riječ "frižider", nećete ga naći u bazi.

Jasno nam je da ovo nije enciklopedija niti rječnik, ali smatramo kako bi Struna trebala nuditi daleko više. Možda su umjesto 30.000 riječi, za početak trebali uzeti 5 tisuća i to samo za jednu struku, te ih razraditi kako spada.

U svakom slučaju pozdravljamo dolazak ove tražilice, no vjerujemo kako je IHJJ svjestan da nisu odradili ni 10% onoga što od Strune opravdano očekuju strukovnjaci, ali i laici.

Pored toga moramo reći kako je adresa http://struna.ihjj.hr potpuni promašaj, jer je trebala glasiti puno jednostavnije kako bi je svatko odmah zapamtio. Razlog je očito u tome što je domena struna.hr već zauzeta, no tada bi bilo bolje da su tražilicu nazvali drugačije i dali joj normalni naziv domene. Nekako imamo osjećaj kako u ovaj projekt nije uključeno dovoljno internetskih znalaca, jer jezikoslovci očito ne mogu sami iznjedriti ovakav projekt.

U sadašnjoj fazi Struni bismo dali ocjenu 4 od 10, no to nije konačno, jer se dobre tražilice razvijaju kao živa bića, pa bi IHJJ ovu kritiku trebao shvatiti isključivo kao poticaj za dalji rad.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->