Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.11.2022. 15:50

AZOP 

Važne preporuke u vezi mobitela u Katru

Hrvatska Agencija za zaštitu osobnih podataka preporučuje da hrvatski navijači u Katar nose burner telefone.

Važne preporuke u vezi mobitela u Katru

Prema uputama koje je izdala hrvatska Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), hrvatskim navijačima koji putuju u Katar preporučuje se da sa sobom ne nose svoje privatne ili poslovne pametne telefone na kojima se nalaze svi njihovi podaci za koje ne bi bilo nikako dobro da se kompromitiraju.

Naime, prilikom dolaska u Katar, navijači moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo – Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a – Ehteraz.

"Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da navedene aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja", stoji u priopćenju agencije.

Stoga AZOP preporučuje da putnici putuju s tzv. „burner“ telefonima koji će se moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke, a navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.

Također, preporuča se da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Isto tako, potrebno je skrenuti pažnju da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom Katra, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima jer bi ti podaci mogli predstavljati dokaz za eventualne sudske tužbe ukoliko se protive zakonima zemlje domaćina SP-a.

Drugim riječima, ako na svojem mobitelu imate nekakve šašave memove s golotinjom ili ne daj bože karikature koje bi mogle ismijavati religiju, mogli biste završiti u buksi na neodređeno vrijeme.

Vezani sadržaji
Ključne riječi AZOP
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->