Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.09.2020. 13:19

Operation DisrupTor 

179 uhićenih u međunarodnoj akciji na dark webu

Međunarodna policijska akcija u Europi i SAD-u bila je usmjerena na trgovinu drogom.

179 uhićenih u međunarodnoj akciji na dark webu

Masovna internacionalna akcija policijskih snaga širom Europe i SAD-a koja je bila usmjerena trgovini teškim drogama na dark webu ili darknetu, dovela je do uhićenja 179 osoba.

Akciju pod nazivom Operation DisrupTor proveli su američka organizacija JCODE koja djeluje u sastavu FBI-a i Europol, a trajala je punih 9 mjeseci.

Akcija je započela istragom ilegalne trgovine drogom na dark webu pod nazivom Wall Street Market u svibnju 2019., što je dovelo do gašenja jednog od najvećih internetskih dućana za prodaju droge, u kojem je kupovalo više od 1,15 milijuna osoba. Policijski inspektori različitih država potom su prikupili podatke o internetskim dilerima i pokrenuli komplementarne zasebne istrage, što je na kraju dovelo do uhićenja 121 dilera iz SAD-a, 42 iz Njemačke, 8 iz Nizozemske, 3 iz Austrije i jednog iz Švedske, a istražitelji očekuju da će mnogi među njima "propjevati", što će dovesti do uhićenja drugih dilera širom svijeta.

Pored toga, akcijom je zaplijenjeno 6,5 milijuna dolara u gotovini i virtualnom novcu, 63 komada vatrenog oružja i 500 kg droga. Od toga je 274 kg zaplijenjeno u SAD-u, a radi se o fentanilu, hidrocodonu, metamfetaminu, heroinu, kokainu, extasyu, MDMA i medicinskim lijekovima koji sadrže opioide.

Istražitelji kažu da ovo nije kraj akcije sprječavanja online trgovine drogom na dark webu, jer će JCODE i Europol nastaviti svoje aktivnosti kako bi sprječavali međunarodnu trgovinu drogom putem interneta, za što će koristiti sofisticirane istražiteljske metode i napredne alate, kako bi otkrivali i procesirali dilere gdje god se nalazili u svijetu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->