Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2023. 13:30

DoNotPay 

AI odvjetnik neće zastupati stranke u sudnicama

Američki startup odustao od ideje korištenja AI odvjetnika u sudnici pod prijetnjom zatvora.

AI odvjetnik neće zastupati stranke u sudnicama

Joshua Browder, izvršni direktor njujorškog startupa DoNotPay, nedavno je najavio da će AI njegove tvrtke zastupati optuženika koji se bori protiv prometne kazne u sudnici. "Povijest će biti stvorena", napisao je Browder u svom tweetu. "Objavit ćemo rezultate i podijeliti više nakon što se dogodi", dodao je.

Ipak, možda nikada nećemo saznati kako će "robot odvjetnik" proći na sudu jer je nekoliko dana kasnije Browder na Twitteru objavio da DoNotPay odgađa svoj sudski postupak nakon što su mu državni odvjetnici prijetili zatvorskom kaznom ako ispuni svoj plan.

Izvršni direktor je rekao da je više državnih odvjetničkih komora prijetilo njegovoj tvrtki, a jedna je čak rekla da bi mogao biti zatvoren na šest mjeseci temeljem tumačenja da bi se radilo o neovlaštenoj odvjetničkoj praksi.   

Browder je izvorno stvorio DoNoPay kao besplatnog chatbota pokretanog umjetnom inteligencijom koji vam može pomoći u sastavljanju pisama i ispunjavanju obrazaca za razna pravna pitanja. Tvrtkin "robot odvjetnik" pokreće nekoliko AI generatora teksta, uključujući ChatGPT i DaVinci, posebno obučenih za poznavanje zakona. Optuženik koji bi koristio tehnologiju, na sudu bi nosio pametne naočale za snimanje sudskog postupka, kao i slušalice koje bi AI-u omogućile da svom klijentu kaže što treba reći na ročištu.

Međutim, tehnologija nije legalna u većini sudnica u SAD-e, a u nekim državama sve strane moraju pristati na snimanje. Zato su od 300 slučajeva koje je DoNotPay pregledao samo dva bila održiva kandidata. Na kraju, Browder je odlučio odgoditi sudske ambicije tvrtke i usredotočiti se na korištenje umjetne inteligencije za pomoć ljudima s problemima povezanim s pravima potrošača, smanjenjem medicinskih računa, otkazivanjem pretplata i osporavanjem kreditnih izvješća.

Browder se doduše još uvijek nada da bi umjetna inteligencija jednog dana mogla pomoći ljudima u sudnici. "Istina je da si većina ljudi ne može priuštiti odvjetnike. Ovo može promijeniti ravnotežu i omogućiti ljudima da koriste alate poput ChatGPT-a u sudnici koji bi im možda mogli pomoći da dobiju slučajeve".

Hoće li jednog dana roboti postati odvjetnici u sudnicama zasad je teško reći, ali je činjenica da umjetna inteligencija danas zna više o zakonima od bilo kojeg odvjetnika ili suca.

Vezani sadržaji
Ključne riječi DoNotPay odvjetnik robot ChatGPT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->