Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.03.2014. 10:52

IRS 

Američka porezna ne smatra bitcoin novcem

Građani SAD-a će imati dosta muke s ispunjavanjem poreznih prijava ako su trgovali bitcoinom.

Američka porezna ne smatra bitcoin novcem

Datum 15. travnja je kod američkih građana najgori dan u godini, jer se tada predaju porezne prijave, s kojima kod njih nema nikakve šale, jer vas pogrešno ispunjene, nepotpune ili zakašnjele, mogu koštati puno novca, a ni povelike zatvorske kazne nisu rijetkost, kad se govori o njihovoj "poreznoj upravi", odnosno IRS agenciji (Internal Revenue Service), s kojom nema šale.

IRS je ovih dana na svojim web stranicama izdao PDF vodič na 6 stranica s ključnim pitanjima i odgovorima, u kojem se govori o tretiranju bitcoina i drugih virtualnih valuta, te daju upute za ispunjavanje porezne prijave onima koji su tijekom protekle godine trgovali njima.

Osnovna stvar je u tome da IRS ne smatra bitcoin službenom novčanom jedinicom (valutom), već ga tretira kao robu, čime ga se automatski ubacuje u porezni sustav.

Način oporezivanja i ispunjavanja stavki o trgovini bitcoinima u poreznim prijavama je zanimljivo razrađen, a IRS se dosjetio i kako regulirati oporezivanje obzirom na velike i česte fluktuacije u vrijednosti.

"Onaj porezni obveznik koji prima virtualni novac kao naknadu za robu i servise, u svoje prihode mora uključiti tržišnu vrijednost virtualne valute izražene u US dolarima na datum kada je do nje došao", navodi IRS.

Također je propisano da na isti način svoje prihode od kriptovaluta u prijavi poreza treba prikazati i osoba koja rudari bitcoine, što znači da također treba označiti vrijednost u dolarima na onaj dan kada je kriptonovac iskopan.

Nije nam točno jasno kako će se sve to kontrolirati, ali smo sigurni da će mnoge američke rudare ovih dana boljeti glava.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SAD Bitcoin IRS porezna prijava
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam