Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.05.2019. 13:00

Apple 

Antitrustovska tužba protiv Apple App storea

Tužba bi mogla dovesti do drastičnih promjena u Appleovom dućanu aplikacija.

Antitrustovska tužba protiv Apple App storea

Vrhovni sud SAD-a dozvolio je pokretanje antitrustovskog slučaja protiv Applea, nakon što je žalbu ekipe iz Cupertina na sličnu odluku nižeg suda odbacio.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud navodi da se Apple optužuje zbog prisiljavanja korisnika na korištenje Apple Storea, čime koristi svoj monopolistički položaj za naplaćivanje developerima i korisnika. 

Tehnički gledano, Apple dopušta distribuciju iPhone aplikacija isključivo kroz App Store. Developeri mogu izrađivati aplikacije i objavljivati ih u App Storeu samo ukoliko imaju račun koji plaćaju 99 dolara. Ukoliko aplikacije nisu besplatne, već se naplaćuju, Apple od svake prodaje uzima postotak u visini od 30 posto.

Taj Appleov pristup omogućuje antitrustovsku tužbu jer prisiljavanje korisnika na korištenje App Storea i uzimanje postotka od prodaje aplikacija može značiti da se tvrtkin poslovni model temelji na monopolističkom sustavu.     

Vrhovni sud objašnjava da ovime daje mogućnost korisnicima da tuže Apple zbog ovakvog pristupa. 

Valja naglasiti da ovdje nije riječ o presudi protiv Applea, već su samo stvoreni zakonski uvjeti da se takve tužbe pokrenu, što bi u konačnici moglo dovesti do drastičnih promjena u App Storeu i smanjiti mu prihode, no pitanje je hoće li do tih tužbi uopće doći, a na eventualne presude protiv Applea mogli bismo čekati godinama.

Čitavo obrazloženje Vrhovnog suda SAD-a možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam