Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.07.2020. 15:39

NOYB 

Europski sud: Podaci u SAD-u nisu sigurni

Stigla presuda Europskog suda u jednom od najvažnijih slučajeva za zaštitu privatnosti građana EU.

Europski sud: Podaci u SAD-u nisu sigurni

Hrvatska Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP, poslala nam je informaciju koju je dobila od europske udruge NOYB. Prema toj informaciji, Europski sud je utvrdio da su američki zakoni o nadzoru u sukobu s fundamentalnim pravima građana Europske unije.

Američka regulativna agencija NSA (National Security Agency) štiti američke građane, ali ne i osobne podatke inozemnih kupaca američkih tvrtki. Obzirom da ne postoji način kako saznati jeste li vi ili vaša tvrtka predmetom nadzora, građani nemaju ni mogućnost da se za zaštitu svojih prava obrate sudu. Europski sud je utvrdio da se radi o kršenju same srži pojedinih fundamentalnih prava koja uživaju građani EU.

Odluka Europskog suda koju je danas Max Schrems proslijedio članovima svoje udruge NOYB, pa tako i hrvatskoj Udruzi za zaštitu osobnih podataka - UZOP, imat će dalekosežne posljedice za prijenos osobnih podataka između EU-a i SAD-a, a UZOP smatra de će ujedno značiti i kraj Privacy Shielda.

"Izgleda da se Sud u svojoj odluci vodio svim aspektima iz uloženog prigovora. To je težak udarac za irski DPC i Facebook", izjavio je Max Schrems.

Čitavo priopćenje Europskog suda možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->