Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.04.2014. 15:44

NGI 

FBI-evom prepoznavanju lica nećete moći pobjeći

FBI već sada posjeduje ogromnu bazu podataka američkih građana namijenjenu softveru za prepoznavanje lica.

FBI-evom prepoznavanju lica nećete moći pobjeći

Neprofitna američka organizacija za zaštitu ljudskih prava EFF (Electronic Frontier Foundation), koja se bavi zaštitom ljudskih prava u digitalnom svijetu, upozorava na kršenje zakona o pravu na privatnost, koje provodi FBI.

EFF-ovi aktivisti navode kako je FBI nedavno objavio podatke o svojem novom sustavu pod nazivom NGI (Next Generation Identification), koji predstavlja ogromnu biometričku bazu podataka koja već danas sadrži "face" jedne trećine građana SAD-a. NGI sustav će u uporabu krenuti tijekom ovog ljeta, a u sebi objedinjuje 100 milijuna individualnih podataka, uključujući otiske prstiju i dlanova, skenove šarenica, te podatke (slike, skenove i modele) za prepoznavanje lica. Svaka osoba u sustavu posjeduje vlastitu datoteku s privatnim podacima poput imena, adrese, ID broja, imigracijskog statusa, dobi, rase, spola, a EFF je posebno zabrinut zbog toga što su ti podaci dostupni svim državnim i lokalnim agencijama u SAD-u, te njima može pristupiti više od 18.000 ljudi.

Pored toga, FBI u bazi zajedno drži podatke kriminalaca i poštenih ljudi, a do 2015. godine planira da se u njoj nađe 4,3 milijuna slika osoba koje nemaju nikakve kriminalne dosjee.

Vjerujemo kako će se ovakve baze i sustavi za prepoznavanje vrlo brzo raširiti čitavim svijetom, te ćemo se uskoro smijati sami sebi što smo doživljavali NSA uhođenje kao neko strašno zadiranje u privatnost. 

Izvor: EFF

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam