Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Kina: Ban Huaweija će najviše štetiti Velikoj Britaniji
Članak
Objavljeno: 15.07.2020. 10:41

Huawei 

Kina: Ban Huaweija će najviše štetiti Velikoj Britaniji

Veleposlanik Kine u Velikoj Britaniji kaže da je ban Huaweijeve opreme za 5G mrežu razočaranje i loša stvar za Britance.

Kina: Ban Huaweija će najviše štetiti Velikoj Britaniji

Odlukom britanske vlade, svim kompanijama u Ujedinjenom Kraljevstvu naređeno je da do 2027. godine moraju iz svojih sustava ukloniti svu opremu koja dolazi od Huaweija.

Kao odgovor na taj ban, kineski veleposlanik Liu Xiaoming pita se može li Velika Britanija uopće omogućiti pošteno poslovno okruženje inozemnim tvrtkama. "Razočaravajuća i pogrešna odluka UK-a o Huaweiju", piše Xiaoming u svojem tweetu.

Dužnosnici kineske tvrtke smatraju da je ovo loša vijest za Huawei, ali da će Velika Britanija snositi puno veće negativne utjecaje, kako financijski, tako i na jednakost usluga između ruralne Britanije i urbane Britanije, čime žele poručiti Britancima da će ih ban koštati puno novaca i znatno usporiti razvoj nacionalne 5G mreže, odnosno narušiti jedan od prioritetnih strateških projekata na otoku.

Huaweijev direktor za komunikacije u Velikoj Britaniji Ed Brewster izjavio je da je do bana došlo zbog velikog pritiska od strane SAD-a i da to nema apsolutno nikakve veze sa sigurnosti, već isključivo s trgovinom.

"Ova  američka kampanja koja napada naše poslovanje i tehnologiju je pokrenuta isključivo zbog toga što SAD zaostaje u tehnologiji", navodi Brewster koji se distancira od percepcije da je Huawei produžena ruka kineske vlade. "Mi ne radimo s vladama, mi radimo za telekom tvrtke", ističe Huaweijev britanski predstavnik.

Tijekom objave bana u Donjem domu Parlementa Ujedinjenog Kraljevstva, Državni tajnik za digitalno, kulturu, medije i sport Oliver Dowden, priznao je da će ovo usporiti uvođenje 5G-a i stvoriti kumulativne troškove koji bi zajedno s prošlim restrikcijama koje su dali Huaweiju mogli iznositi i do 2 milijarde britanski funti.

Nama se čini da bi ih moglo koštati znatno više, no budućnost će pokazati jesmo li u pravu. U svakom slučaju hajka na Huawei se očito nastavlja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Velika Britanija Huawei ban
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->