Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2024. 18:40

CNSA 

Kina i Srbija sklopile svemirski savez

Srbija bi se mogla pridružiti Kini, Rusiji i drugim državama koje će zajednički graditi ILRS bazu na Mjesecu.

Kina i Srbija sklopile svemirski savez

Prema kratkom priopćenju kineskih medija, Srbija i Kina su navodno potpisale memorandum u području inovacija u istraživanju i miroljubivoj uporabi svemira. Sporazum je sklopljen između Kineske nacionalne svemirske uprave CNSA i Ministarstva znanosti, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

To bi moglo značiti da će se Srbija priključiti projektu gradnje rusko-kineske međunarodne lunarne znanstveno-istraživačke stanice ILRS, drugim državama s kojima je potpisan sporazum, a to su, između ostalih, Južna Afrika, Venezuela, Azerbajdžan, Pakistan, Bjelorusija, Egipat, Tajland i Nikaragva.

Kina tvrdi da je u suradnju oko gradnje mjesečeva baze ILRS-a do sada uključeno 50 zemalja, 500 znanstveno-istraživačkih institucija i 5000 međunarodnih istraživača.

Kako se čini, nedavni dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Srbiju, gdje je s Aleksandrom Vučićem potpisao obilje sporazuma o suradnji vezanih uz izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, imao je i druge konotacije, pa čak na polju istraživanja svemira.

Srbijanski predsjednik je Xija žicao da otvara proizvodne pogone za vlakove i leteće automobile u Srbiji te da Kina pomogne u organizaciji međunarodne izložbe Expo 2027. koja se održava u Beogradu, a sada vidimo da će osim šljivovice, Srbija u Kinu možda izvoziti i astronaute.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->