Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.07.2021. 09:42

FAA 

Kontrola zračnog prometa proširuje se na svemir

Nakon uspješnih letova Bransona i Bezosa, FAA proširuje svoje djelatnosti na operacije za svemirske turiste.

Kontrola zračnog prometa proširuje se na svemir

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo FAA, koja je zadužena za kontrolu zračne plovidbe, ozbiljno je shvatila nedavne letove Virgin Galactica i Blue Origina koji otvaraju vrata novom obliku zračnog prometa koji će uskoro masovno dovoditi ljude u svemir.

Agencija je objavila da otvara novi centar u Houstonu u koji će instalirati novu tehnologiju kako bi mogla pratiti komercijalne svemirske misije koje se lansiraju iz Teksasa i Novog Meksika.

Mada je naš planet dobro pokriven kontrolom zračne plovidbe, za što se koriste vrlo učinkovite tehnologije, cijeli radarski i kontrolni sustavi su postavljeni za praćenje letova na relativno malim visinama i brzinama manjim od brzine zvuka.  

Stoga FAA otvara novi odjel pod nazivom Office of Spaceports i planira zaposliti djelatnike koji će se baviti praćenjem svemirskog prometa, a ujedno će izdavati licence za komercijalna lansiranja i slijetanja.

Pored toga američka kontrola leta otvara i SDI (Space Data Integrator) centar koji će primati i distribuirati podatke o lansiranjima i vraćanju letjelica u nacionalnu mrežu Sustava upravljanja protokom prometa (Traffic Flow Management System) u stvarnom vremenu.

Uz pomoć SDI-a FAA će biti u mogućnosti praćenja pozicija, visina, brzina i drugih važnih čimbenika, što će kako kažu, omogućiti kontrolorima i planerima misija da brže reagiraju na incidente te održe visoku razinu sigurnosti putnika koji će letjeti u svemir komercijalnim letovima.

Eto vam idealnog zanimanja budućnosti - kontrolor svemirskog prometa.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->