Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Kriptorudarenje izazvalo nacionalne nestašice struje
Članak
Objavljeno: 29.11.2021. 11:07

Kazahstan 

Kriptorudarenje izazvalo nacionalne nestašice struje

Izrazito velika potrošnja energije zbog rudarenja kriptovaluta izazvala krizu u Kazahstanu.

Kriptorudarenje izazvalo nacionalne nestašice struje

Prema pisanju Financial Timesa, kriptorudarenje je u Kazahstanu dovelo da nestašica struje i izazvalo pravu energetsku krizu zbog koje je distributer električne energije KEGOC započeo s ograničenjem isporuka energije pedesetorici registriranih rudara nakon što je njihova potrošnja dovela do gašenja tri električne centrale

Ministarstvo energetike Kazahstana procjenjuje da je potrošnja energije u studenom ove godine narasla za 8 posto u odnosu na tipičnih 1 ili 2 posto koliko je prije iznosio porast u tom razdoblju, a zbog toga je u 6 regija čak dolazilo do potpunog "blackouta".

Ovakvo veliko opterećenje električne mreže zbog kriptorudarenja mnogi dovode u vezu sa zabranama rudarenja u Kini, zbog čega su se neke velike farme prebacile u Kazahtstan u kojem je uz to i cijena električne energije bila povoljna za rudare.

Kazahstan sada želi nadoknaditi nestašice energije uz pomoć ruskih kompanija za elektrodistribuciju, a registriranim rudarima će od 2022. godine dodatno naplaćivati svaki kilovatsat struje koji potroše.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->