Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Nastavljaju se radovi na najvećem neboderu na svijetu
Članak
Objavljeno: 21.09.2023. 16:32

Jeddah Tower 

Nastavljaju se radovi na najvećem neboderu na svijetu

Nakon nekoliko godina obustave radova, gradnja Jeddah Towera se ponovno nastavlja.

Nastavljaju se radovi na najvećem neboderu na svijetu

Saudijska Arabija je već duže vrijeme san svih arhitekata i građevinskih tvrtki, koje bi dale sve da dobiju priliku nešto projektirati ili graditi u zemlji koja je spremna svoje ogromno bogatstvo trošiti na futurističke projekte kakvih nema nigdje drugdje, ukoliko su zamišljeni da budu najveći, najviši ili jedinstveni u svijetu.

Ambiciozni planovi ove države na Аrapskom poluotoku koja je najveći svjetski izvoznik nafte uključuju gradnju nebodera koji će se protezati na širinu od čak 170 km, kao i na gradnju kockaste zgradurine koja će biti toliko velika da bi u nju stalo 20 Empire State Buildinga, a među njima je i gradnja nebodera Jeddah Tower, koji bi trebao skinuti s trona najviše zgrade na svijetu Burj Khalifu u Dubaiju.

Nakon što je dovršena 2010. godine, Burj Khalifa je s 828 m postala najviša zgrada na svijetu, a saudijski neboder bi je trebao nadmašiti za više od 150 metara. Iako se još uvijek ne zna koliko će točno biti visok, poznato je da će biti viši od 1 km.

jt2

To znači da će biti tri puta viši od Eiffelovog tornja i više nego dvostruko viši od Empire State Buildinga.

Izgradnja tornja iza koje stoji arhitekt Adrian Smith iz tvrtke AS+GG, koja je zaslužna i za Burj Khalifu, započela je prije deset godina i napredovala do visine od nekih 60 katova, no radovi su prije nekoliko godina zastali zbog nepoznatih razloga, a sada je došlo vrijeme za nastavak gradnje.

jt3

Jeddah Tower dolazi s relativno jednostavnim sužavajućim trokutastim oblikom inspiriranim presavijenim listovima pustinjske biljke koji bi trebao osigurati da će izdržati jake vjetrove koji se javljaju na takvim visinama, a sidrenje zgrade omogućuje masivni betonski temeljni sustav poduprt s 270 bušenih pilota koji dosežu dubinu do 105 m.

jt 4

Njezina unutrašnjost će imati 530.000 četvornih metara, a biti će opremljena s 59 brzih dizala, od kojih će njih pet biti dvokatnih. U sklopu zgrade će se nalaziti zvjezdarnica, hotel, poslovni prostori i luksuzni stanovi. Naravno, ne treba ni sumnjati da će sve prštati luksuzom.

towerhotel-gal3

Za radove na nastavku gradnje se natječu brojne velike građevinske tvrke, uključujući švedsku Skanska AB i Samsung C&T Engineering & Construction Group. Izvorni proračun za projekt bio je oko 1,2 milijarde američkih dolara, no smatra se da će do kraja završetka radova biti uvelike premašen.

Zasad još nije poznato kada bi Jeddah Tower trebao biti dovršen, no uskoro se očekuju nove informacije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Jeddah Tower
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->