Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.03.2019. 09:26

Oslo 

Prva bežična punionica taksija niknut će u Oslu

Glavni grad Norveške za četiri godine planira potpuno elektrificirati cijelu flotu taksija

Prva bežična punionica taksija niknut će u Oslu

Oslo bi trebao postati prvi grad na svijetu s bežičnom punionicom električnih taksija.

Plod suradnje između norveškog Osla, američke „zelene“ kompanije Fortum i tvrtke Momentum Dynamics trebala bi do 2023. biti potpuna elektrifikacija cjelokupne flote gradskih taksija.

„Implementirat ćemo bežične punjače na stajališta taksija kao što su oni na Glavnom osloškom kolodvoru. Taksiji će dolaskom na punjač već početi s procesom bežičnog punjenja baterije. To omogućuje taksistima da svoj automobil pune na mjestu na kojem bi ionako čekali nove mušterije. Glavna razlika je da neće ispuštati štetne plinove, već će primati obnovljivu energiju za punjenje baterije“, rekla je voditeljica Fortum Charge & Drive programa Annika Hoffner.

Tehnologija punjača jest punjenje elektromagnetskom indukcijom. Ploče za punjenje postavljene su na zemlji ispod parkirnog mjesta uz instalaciju receivera u same taksije. Taj princip omogućava punjenje snage do 75 kilovata.

„Vjerujemo kako će ovaj projekt svijetu prikazati model koji je potreban za vođenje električnih taksija u neprekidnom cjelodnevnom radu. Mi iz Momentuma vrlo smo uzbuđeni što ćemo raditi s Oslom i našim partnerom Fortumom“, rekao je izvršni direktor Momentum Dynamicsa Andrew Daga.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam