Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.11.2023. 14:10

CroCube

Prvi hrvatski satelit 2024. u orbiti

Na Falcon 9 raketi tvrtke SpaceX mogao bi poletjeti najranije u veljači 2024. godine, orbitirat će na 510 km visine

Prvi hrvatski satelit 2024. u orbiti

CroCube, prvi satelit sastavljen i registriran u Hrvatskoj, trebao bi poletjeti najranije u veljači 2024. godine u Zemljinu orbitu na Falcon 9 raketi tvrtke SpaceX koja je u vlasništvu Elona Muska

CroCube_Predstavljanje_Govornici-DanielaJovic (1)

Međutim, riječima voditeljice misije Daniele Jović: "Ništa nije sigurno sa SpaceX-om. Nedavno su nam premjestili lansiranje s Floride u Kaliforniju". Tako da i dalje nije sigurno da će CroCube zaista poletjeti u veljači.

20231110_122344

Inače, CroCube je nanosatelit klase '1U Cubesat' dimenzija je 10x10x10 cm i teži 1,1 kilogram. 

Satelit nosi kameru UCAM III, radio-primopredajnike sa digitalnim repeaterom, tehnološki eksperiment Astrotron 1000, microSD memorijsku karticu sa imenima donatora, komad Hrašćinskog meteorita, i svu elektroniku neophodnu za rad satelita - antene, računala, baterije, solarne panele i sustav za napajanje, te GPS navigacijski modul.

20231110_105312

Satelit je dizajniran da u orbiti bude funkcionalan između godinu i dvije dana, što ovisi o uvjetima u svemiru tijekom kojih će na Zemlju slati fotografije i telemetriju te podatke iz eksperimenta “Astrotron 1000”. CroCube će kružiti u orbiti na visini od 510 km, a očekuje se da će iznad Hrvatske prelijetati šest puta dnevno.

Iza CroCubea neće ostati svemirski otpad, jer će naposljetku ući u atmosferu i izgorjeti.

20231110_115337

CroCube je svečano predstavljen u petak 10. studenog u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER-u. 

Misija CroCube je volonterska inicijativa koju je prije gotovo dvije godine pokrenuo peteročlani tim predvođen Slovakinjom koja u Hrvatskoj živi već 13 godina, Danielom Jović, operativnom direktoricom tvrtke Spacemanic, uz Vedranu Radetić, voditeljicu marketinga Vulkala

"Fascinantno je koliko je brzo ovo odrađeno, u godinu i pol dana. Druge zemlje svoj prvi satelit razvijaju godinama i godinama. A za to je sve zaslužan entuzijazam i volonterski rad", poručio je astronom Ante Radonić.

CroCube_Predstavljanje_Govornici-AnteRadonic (1)

Tehnološki eksperiment Astrotron 1000 objasnio nam je Ante Medić, izvršni direktor hrvatske tvrtke Pulsar Labs koja ga je i proizvela. Osim što nam je otkrio da je Astrotron zapravo nazvao po svojoj nećakinji Astri, Ante Medić je rekao i sljedeće: 

“AstroTron je eksperiment za testiranje izdržljivosti komercijalne elektronike i mikrokontrolera u teškim radnim uvjetima u svemiru i pri visokoj radijaciji, pri čemu sustav ima ugrađene redundancije te može samostalno validirati podatke sa senzora čak i ako jedno od 3 mikroračunala bude oštećeno od radijacije u niskoj zemljinoj orbiti".

CroCube_Predstavljanje_Govornici-AnteMedic (1)

Inače, CroCube je volonterska inicijativa započeta u svibnju 2022. godine s ciljem lansiranja prvog hrvatskog satelita u svemir kako bi se dokazala tehnološka spremnost Hrvatske za razvoj lokalne svemirske industrije. Misiju je operativno i financijski podržala svemirska tvrtka Spacemanic iz Slovačke, a lokalno, u Hrvatskoj, misija djeluje uz podršku udruge ‘Društvo za Edukaciju Van Okvira’. Ukupna vrijednost misije je 130 tisuća eura.

CroCube_Integracija_Sklapanje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->