Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.04.2014. 13:39

Pulitzer 

Snowdenovi dokumenti osvojili Pulitzerovu nagradu

Guardian i Washington Post osvojili novinarske nagrade za izvještavanje o Snowdenovim dokumentima i NSA.

Snowdenovi dokumenti osvojili Pulitzerovu nagradu

Pulitzerovu nagradu za pisanu riječ koju svake godine dodjeljuje Fakultet novinarstva Columbia, u kategoriji javnih službi ove godine su osvojili The Guardian i The Washington Post.  

Guardian je dobio nagradu zbog objavljivanja velikog broja detalja u vezi špijuniranja običnih građana od strane vlade SAD-a, dok je Washington Post svoju zaradio izvještavanjem o NSA, koje je uključivalo otkrivanje PRISM programa za uhođenje.

Što se Guardiana tiče, za njegovog Pulitzera je najzaslužniji novinar Glenn Greenwald koji je blisko surađivao sa Snowdenom koji mu je ustupio sve dokumente koje je prokrijumčario iz ureda NSA i zbog kojih je morao pobjeći iz SAD-a. Greenwald i njegovi kolege su u tim dokumentima pronašli obilje pojedinosti o programima nadzora, te o suradnji velikih američkih tvrtki s vladinim obavještajnim agencijama kojima su uvelike pomagali omogućavanjem pristupa u privatne podatke na "stražnja vrata".  

Sličnu stvar je za Washington Post odradila Laura Poitras, koja je također od Snowdena dobila arhivu procurjelih dokumenata. Osim razotkrivanja afere uhođenja "poštenih" građana SAD-a i drugih zemalja koji nisu osumnjičeni za nikakva protuamerička djelovanja, Laura je objavila i podatke o financijskoj strani operacija prisluškivanja, odnosno o ogromnim količinama novca koje je NSA uzela poreznim obveznicima SAD-a da bi ih potom mogla uhoditi.

Izvor: Pulitzer.org

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam