Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.04.2021. 12:40

eID 

Stiže nam eID osobna iskaznica u telefonu

Vodafone, Bundesdruckerei i Giesecke + Devrient razvili su rješenje za cijelu Europu za sve marke i modele pametnih telefona.

Stiže nam eID osobna iskaznica u telefonu

Mnogi među nama već dugo se pitaju kada će naš pametni telefon zamijeniti osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu i druge identifikacijske dokumente, obzirom da ga već koristimo za bankarstvo, online kupovinu i plaćanja u dućanima.

Njemačka vlada odlučila je ozbiljno krenuti u taj, po mnogima, konačni korak digitalizacije pa je pokrenula projekt Digitalni identiteti koji zajednički razvijaju Vodafone, Bundesdruckerei i Giesecke + Devrient, s ciljem razvoja eID funkcije za pametne telefone.

Jedan od ključnih elemenata eID usluge je eSIM integriran u pametni telefon za sigurno pohranjivanje osobnih podataka korisnika. Rješenje će se svidjeti širokoj bazi korisnika jer je neovisno o proizvođaču i stoga kompatibilno sa širokim rasponom modela pametnih telefona.

Cilj projekta je prijenos funkcije osobne iskaznice na eSIM-ove korisnika pametnih telefona za identifikaciju (mrežna registracija) ili provjeru autentičnosti (mrežna prijava), što bi se u Njemačkoj trebalo realizirati prije isteka ove godine. Kada se to dogodi, bit će moguće koristiti jedan uređaj za cjelokupni postupak identifikacije prilikom rezerviranja automobila, otvaranja računa, usluga e-uprave, otključavanje vrata i brojne druge stvari.

Prijenos podataka s osobne iskaznice na eID sustav će biti jednostavan. Korisnici će preuzeti aplikaciju koja će u funkciji biti na jesen 2021. godine i potom pokrenuti registraciju svog fizičkog osobnog dokumenta. Da biste prenijeli ID podatke na pametni telefon i provjerili ih, fizički ID dokument (osobna iskaznica, elektronička dozvola boravka ili eID kartica za građane EU) mora se držati na stražnjoj strani pametnog telefona. Nakon unosa PIN-a, ID podaci se očitavaju i spremaju na eSIM u nekoliko sekundi. Podaci su pohranjeni u decentraliziranom spremištu što osigurava da korisnik ima isključivu kontrolu nad njima.

Tehnologija je kompatibilna s eSIM-ovima svih europskih operatora mobilne mreže i istodobno neovisna o proizvođaču i trenutno se može postaviti na sve pametne telefone sa sustavom Android s eSIM-om, a razvijaju se rješenja i za iOS.

eSIM tehnologija postiže visoku razinu sigurnosti koja je potrebna za ID rješenja s utvrđenim sigurnosnim konceptima, a njemački Savezni ured za informacijsku sigurnost (BS) trenutno definira zahtjeve za potencijalnu certifikaciju mobilnog eID rješenja.

Možda ćemo uskoro prerezati svoje osobne iskaznice kao stare bankovne kartice i pružiti našem pametnom telefonu još jednu važnu digitalnu funkciju koja je dosad nedostajala i koja će nam znatno olakšati život.

Nakon toga još želimo samo da nam se omogući izlazak na izbore pomoću aplikacije pametnog telefona bez fizičke posjete biralištu jer će to sigurno podići izlaznost koja je do sada bila porazno niska pa nikada nismo bili sigurni odražavaju li rezultati izbora doista volju svih građana.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->