Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.12.2017. 12:47

"Net neutrality" 

SAD: FCC izglasao ukidanje internetske neutralnosti

Što nam donosi ukidanje internetske neutralnosti?

Što nam donosi ukidanje internetske neutralnosti?

Američka Federalna komisija za komunikacije (Federal Communications Commision, FCC) na čelu s Ajitom Paijem dala je providerima poput AT&T Inc, Comcast Corpa i Verizona moć nad sadržajem kojem korisnici mogu pristupiti.

Sastanak je, inače, bio obustavljen na 10 minuta prije glasanja zbog nepoznate sigurnosne prijetnje, a izvan FCC-ova sjedišta u Washingtonu održan je protest.

Demokrati, Google i Facebook htjeli su od Paija, koji je, među ostalim, imenovan od strane Donalda Trumpa, da na snazi ostanu servisi koji ne sadrže pravila providera za blokiranjem, usporavanjem pristupa ili naplaćivanjem za određeni sadržaj. Inače, za vrijeme Obaminog predsjedanja prije dvije godine na snagu je stupio skup "Net neutrality" pravila. 

Odmah nakon izglasavanja u omjeru 3:2, demokratski senator Edward Markey kazao je kako 15 drugih senatora planiraju predstaviti odluku kojom bi odbacili akcije FCC-a i povratili internetsku neutralnost. 

Dakle, novo pravilo daje pravo internetskim providerima da mijenjaju način na koji konzumenti pristupaju internetu. Također, operateri će moći kontrolirati brzine usluga, zavisno o sadržaju.

Iz Bijele kuće kažu kako poštuju FCC-ov trud te da je Bijela kuća oduvijek poštivala i nadalje će poštivati besplatan i pravedan Internet.

Korisnici u bližoj budućnosti neće vidjeti rezultate, ali male startupove bi moglo početi brinuti potencijalno povećanje troškova ili blokiranje sadržaja.

Internetski provideri kažu kako neće blokirati ili regulirati legalni sadržaj, ali bi mogli prioritizirati plaćanje. 

Posljednih dana internet je "eksplodirao" na tu temu te je većina Amerikanaca na internetskim servisima i društvenim mrežama pokazala veliko nezaovoljstvo potencijalnom promjenom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam