Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • UN: 52 milijuna tona godišnjeg elektroničkog otpada
Članak
Objavljeno: 04.07.2020. 11:20

E-Waste 

UN: 52 milijuna tona godišnjeg elektroničkog otpada

Globalni elektronički otpad se u zadnjih pet godina povećao za 20 posto.

UN: 52 milijuna tona godišnjeg elektroničkog otpada

Ujedinjeni narodi su izdali šokantni izvještaj o količini elektroničkog otpada nastalog od telefona, televizora, računala i gadgeta za 2019. godinu. Prema njihovim podacima, svijet je prošle godine stvorio čak 52,7 milijuna tona elektroničkog otpada, što je ekvivalent od 350 velikih brodova kruzera.

Globalni elektronički otpad se u posljednjih pet godina povećao za 20 posto, što znači da na svaku osobu na planetu ide oko 7,3 kg elektroničkog otpada.

UN upozorava da će ovim tempom količina elektroničkog otpada do 2030. godine narasti na 72,8 milijuna tona, a glavni razlozi za to su visoki postoci korisnika koji prebrzo usvajaju nove uređaje, kratki rokovi trajanja proizvoda i premalo opcija za popravke pokvarenih uređaja.

Elektronički otpad negativno utječe na okoliš, ali i na zdravlje ljudi, jer sadrži toksične supstance poput žive koja oštećuje mozak. Dodatna prijetnja je i uništavanje otpada paljenjem jer otrovne kemikalije potom ulaze u atmosferu i truju nam zrak, a puno toksičnog materijala završava i u pitkoj vodi, što utječe i na biljke i životinje.

Mada je veći dio svijeta pokriven zakonima o zbrinjavanju elektroničkog otpada, UN upozorava da se moraju uložiti puno veći napori u njihovu implementaciju i provođenje.   

Osim neodgovarajućih načina uništavanja elektroničkog otpada i lošeg recikliranja odbačenih proizvoda, UN upozorava da u smeću završavaju zlato, srebro, bakar, platina i druge skupocjene sirovine u ukupnoj vrijednosti od 57 milijardi dolara, što je više od BDP-a u većini zemalja, jer se ne provodi njihovo izvlačenje iz elektroničkog otpada.

Među najbezobzirnijim korisnicima UN ističe proizvođače pametnih telefona, ali i korisnike koji robuju trendu zamjene starog modela novom generacijom svake godine.

UN kaže da se legislativa vezana uz elektronički otpad poboljšala s 61% država na njih 78%, no napredak je jako spor i potrebno je provesti velike akcije na globalnom planu kako bi se poboljšalo gospodarenje tim otpadom u današnjem povezanom svijetu i promijenilo načine na koje stvaramo, koristimo i odbacujemo elektroničke uređaje i time se udaljavamo od željenog modela održivosti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->