Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.03.2023. 15:34

Gordon Moore 

Umro tvorac Mooreovog zakona

Čovjek koji je rekao da se svake godine udvostručuje broju komponenata po integriranom krugu preminuo u 94. godini života.

Umro tvorac Mooreovog zakona

Njemu u čast zatražili smo DALL-E AI da nam napravi sliku Moorea onakvog kakvim ga on vidi.

Intel je objavio da je u 94. godini života, u svojoj kući na Havajima, okružen članovim svoje obitelji, mirno preminuo Gordon Moore, jedan od suosnivača tvrtke, znanstvenik, poduzetnik, filantrop i osnivač zaklade Gordon and Betty Moore, koja je donirala više od 5,1 milijardu dolara za potporu znanstvenim otkrićima, očuvanju okoliša i poboljšanju skrbi za pacijente.

Ono po čemu ga najviše pamtimo je takozvani Mooreov zakon, nastao prema njegovom predviđanju iz 1965. godine, kada je u svojem znanstvenom radu o minijaturizaciji rekao da se svake godine udvostručava broj komponenti po integriranom krugu.

Iako se u nekim trenucima ta stopa usporila, Intel je 2017. godine rekao da će hiperskaliranje nastaviti trend Mooreovog zakona, što u biti znači će zakon i dalje biti održiv zahvaljujući stalnom prilivu novih inovacija znanstvenika i inženjera. 

Hoće li Mooreov zakon jednog dana izgubiti smisao ne možemo predvidjeti, ali svijet sigurno neće biti isti bez jedne od najzaslužnijih osoba za digitalno doba u kojem danas svi živimo.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Intel Gordon Moore
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->