Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.07.2011. 14:34

Čokolada 

3D printer za čokoladu

Je li ovo karika koja nedostaje? Nakon 3D printera koji proizvodi čokoladne poslastice svijet više nikada neće biti isti.

3D printer za čokoladu

Uopće ne sumnjamo kome bi trebala pripasti ovogodišnja Nobelova nagrada za uživanje u hrani. Ako te kategorije još nema, treba je pod hitno izmisliti. Znanstvenici britanskog sveučilišta Exeter, sve sami ovisnici o čokoladi, odlučili su tehnologiju 3D printera pomaknuti na još slađu razinu.

U nekolicine prošlogodišnjih projekata 3D printera koji izrađuju hranu, svi timovi koji su se time bavili imali su jedan jedini problem. Hrana je izgledala neprepoznatljivo, a okus joj je bio vrlo dvojben.

Upravo stoga su britanski znanstvenici odlučili proizvesti 3D printer koji će izrađivati proizvode od čokolade.

Prototip čokoladnog printera ovih je dana demonstriran i prema riječima znanstvenika, već su počele pljuštati ponude restorana, trgovačkih lanaca i tvrtki iz industrije slastica.

 ovakav printer bi mogao zamijeniti masovnu proizvodnju unikatnim proizvodima koje će si korisnici sami dizajnirati 

Ideja printera vrlo je jednostavna. Prije odlaska u kupnju, na računalu si izdizajnirate oblik čokoladne slastice, snimite je na USB stick i odnesete u specijalizirani dućan, gdje će vam je otprintati u originalni proizvod, kojim ćete razveseliti goste na proslavi dječjeg rođendana, impresionirati curu/dečka, ili sami uživati u svojim slatkim umjetničkim djelima.

Najveći problem znanstvenicima je predstavljala sama čokolada kao materijal za printanje, jer zahtjeva vrlo precizne cikluse zagrijavanja i hlađenja, koje je potrebno integrirati u odgovarajuću brzinu protoka.  Izradom uspješnog kontrolnog sustava tog procesa, uspjeli su realizirati projekt i proizvesti prvi funkcionalni svjetski 3D printer koji koristi čokoladu kao sirovinu za slojevito printanje 3D objekata.  

Znanstvenici navode kako bi se njihovo tehnološko rješenje moglo primjenjivati na brojne druge proizvode, pa bi vremenom masovnu proizvodnju mogli zamijeniti unikatni proizvodi koje će si korisnici sami dizajnirati.

Moramo priznati kako je ovaj printer najpoželjniji uređaj koji bismo voljeli dobiti na "hardverski" test.

VIDEO - 3D printer za čokoladu

NAPOMENA: Prije gledanja ovog videa osigurajte si dovoljnu količinu ubrusa, da vam slina ne curi po tastaturi.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->