Nalazite se
  • Pop Tech
  • Hrvatska inovacija protiv naleta vozila na divljač
Članak
Objavljeno: 08.10.2021. 16:10

Waldpass 

Hrvatska inovacija protiv naleta vozila na divljač

Uređaj koji se jednostavno montira na auto mogao bi spriječiti gotovo 800 godišnjih naleta vozila na životinje.

Hrvatska inovacija protiv naleta vozila na divljač

U Zagrebu je na Međunarodni dan zaštite životinja predstavljen Waldpass, prvi uređaj za odvraćanje divljih životinja s ceste pomoću svjetlosti blizu infracrvenog spektra (NIR). Uređaj se jednostavno postavlja na registracijsku pločicu vozila, a njegova svjetlost tjera divljač od automobila.

„Naleti vozila na divljač velik su problem u prometu, a nijedno postojeće rješenje od javnosti nije prihvaćeno kao dovoljno dobro. Kroz razvoj smo tražili rješenje koje nema štetnih utjecaja na ljude i životinje, ali koje na divljač ima odgovarajući odbojni efekt. Nadam se da će javnost prepoznati naš trud i rad te da ćemo uz pomoć stručnjaka  i akademske zajednice nastaviti istraživanja u ovom polju te da će naše rješenje jednoga dana dobiti i globalnu primjenu“, rekao je Marko Borošak, inovator i direktor tvrtke Waldpass.

thumbnail_Ana Trepšić i Marko Borošak

Gospodina Borošaka smo zamolili da nam pojasni princip rada sustava i navede koju valnu dužinu svjetlosti uređaj koristi, obzirom da infracrvenu svjetlost ljudi i životinje (uz iznimke nekih zmija i žaba), ne vide, pa nije vjerojatno da bi ih smetala ili odbijala.

Marko Borošak

"Sam Waldpass uređaj emitira svjetlost valne duljine 850 nm što je blisko infracrveni spektar koji određene životinje zapažaju i plaši ih što smo i potvrdili svojim preliminarnim istraživanjem. Uređaj se sastoji od držača registarske pločice u koji su integrirana dva emitera (bočno s lijeve i desne strane), kontrolera i GPS prijamnika.

Svaki (od 2) emitera sastoji se od infracrvenih svjetlećih dioda i zasebnog mikrokontrolera koji kontinuirano generira signal koji naizmjence šalje impulse u određenim intervalima.

Prema predefiniranom algoritmu, vremensko razdoblje signala, generirano mikrokontrolerom koji se koristi za modulaciju NIR svjetlosnih impulsa, u jednom intervalu fiksirano je na 37,5 μs i produljeno za nasumično vremensko razdoblje između 4 μs i 9 μs. Jedan interval traje oko 200 μs.

Životinje plaši takav pulsirajući podražaj te bježe od same naprave", objašnjava hrvatski inovator.

Iz Waldpassa navode da je uređaj među prvima testiralo Lovačko društvo Vidra u Dubravici i nastaviti će ga testirati druga lovačka društva, a njegovi se inovatori povezuju i s fakultetima.

Uređaj će se prvo moći kupiti u Europi, no upiti o prilagodbi uređaja na druge životinje koje stradavaju u cestovnom prometu, stižu sa svih strana svijeta – od Kanade do Australije.

Prikaz zelene diode kao znak ispravnosti uređaja prilikom prvog paljenja

Inovator Borošak koji je uz Waldpass osnivač i tvrtke A-Elektronik, automobilskom se elektronikom bavi već 15 godina. U tom je razdoblju razvio čak 15 patenata iz područja laserske i radarske tehnologije. Sada je u tijeku postupak patentne zaštite Waldpassa.

Nismo mogli odoljeti da gospodina Borošaka ne upitamo za mogućnost primjene ove tehnologije za potrebe odvraćanja divljih životinja iz voćnjaka, vrtova i dvorišta, jer je u posljednjim godinama sve veći problem s divljim svinjama, posebice u Primorju, pa je i autor ovog članka imao bliski susret u Sušačkoj Dragi, a nedavno je zbog tog problema u Kostreni provedena velika akcija izgona divljači.

divlja svinja 2

"Waldpass kao takav namijenjen je korištenju na vozilima, no uporabu same tehnologije nismo isključili za ostale primjene što uključuje i uređaje za odvraćanje divljači postavljene fiksno uz usjeve/polja.

Ispitivanje uspješnosti ove tehnologije je iznimno teško i skupo te uključuje statističko praćenje ponašanja životinja u blizini naprave.

Jedan dio preliminarnih istraživanja smo odradili koristeći se uređajem koji je statički bio postavljen u blizini hranilišta/solišta te smo evidentirali ponašanje životinja noćnim kamerama koje se aktiviraju na pokret kroz periode od nekoliko tjedana. Rezultati su bili zaista zapanjujući i vrlo poticajni.

Namjera nam je nastaviti ispitivanja, povećati ih i po trajanju, metodi, lokaciji i vrsti divljači koliko je u našoj mogućnosti.

Tema koju ste spomenuli je izrazito atraktivna te vjerujem da ćemo kroz vrijeme svoju pažnju usmjeriti i ka tome, no voljeli bi ići korak po korak s usavršavanjem same tehnologije što uključuje i daljnja ispitivanja na tom polju", navodi Marko Borošak.

Je li ovo velika nada za Dražane saznat ćemo uskoro.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->