Nalazite se
  • Pop Tech
  • Laser za sigurno povezivanje putnika u zrakoplovima
Članak
Objavljeno: 09.04.2021. 15:22

UltraAir 

Laser za sigurno povezivanje putnika u zrakoplovima

Putnici u letu moći će se sigurno povezati sa svojim obiteljima i prijateljima na Zemlji putem sofisticiranih laserskih sustava.

Laser za sigurno povezivanje putnika u zrakoplovima

Airbus u suradnji s nizozemskom orgaizacijom TNO i Nizozemskom svemirskom agencijom razvija prototip laserskog komunikacijskog terminala. Projekt je dio programa Europske svemirske agencije za sigurne laserske komunikacijske tehnologije pod nazivom ScyLighpod i bavi se optičkom, kao i kvantnom komunikacijom.

Optičke komunikacijske tehnologije koje koriste lasere nude neviđene brzine prijenosa i sigurnost podataka, jer je optičku komunikaciju izuzetno teško presresti, jer u usporedbi s radio frekvencijama koristi puno uže zrake.

Demonstrator laserskog komunikacijskog terminala koji su razvili Airbus i partneri bit će dizajniran, izrađen i testiran u laboratorijskim uvjetima do kraja 2021. godine, a 2022. godine će sustav nazvan UltraAir biti instaliran u ESA-inoj optičkoj zemaljskoj stanici na Tenerifima u Španjolskoj i testiran u komunikacijskoj vezi s drugim laserskim terminalom na  telekomunikacijskom satelitu Alphasat, koji se nalazi u geostacionarnoj orbiti Zemlje na udaljenosti od oko 36.000 kilometara.

Za konačnu provjeru, UltraAir demonstrator bit će integriran u zrakoplov za ispitivanje u letu do sredine 2022. godine. Tehnološki demonstrator otvorit će put budućem UltraAir proizvodu koji bi mogao doseći brzinu prijenosa podataka od nekoliko gigabita u sekundi, istovremeno pružajući tehnologiju protiv ometanja i malu vjerojatnost presretanja.

Dugoročno, uređaji će zrakoplovnim putnicima omogućiti uspostavljanje podatkovnih veza velike brzine koristeći nadograđeni Europski sustav za prijenos podataka (EDRS), poznat i kao SpaceDataHighway.

EDRS je dizajniran da ubrza protok informacija sa satelita u niskoj orbiti do ljudi na zemlji i koristi lasere za prijenos podataka natrag u Europu u gotovo realnom vremenu.

ESA ističe da je "EDRS neovisni europski satelitski sustav i projekt je partnerstva između ESA-e i Airbusa, kao dio napora ESA-e da udruži industriju oko velikih programa, potičući tehnološki razvoj radi postizanja ekonomske koristi". 

Voljeli bismo postati prvi koji će isprobati mrežno online igranje CoD multiplayera na visini od 10 kilometara. Bilo bi to cool, zar ne?  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->