Nalazite se
  • Pop Tech
  • Lasersko oružje veličine kofera obara dronove
Članak
Objavljeno: 20.06.2024. 17:42

AIM Defense 

Lasersko oružje veličine kofera obara dronove

Novo australsko lasersko oružje kompaktnog oblika sposobno je za obaranje bespilotnih letjelica s velikom preciznošću.

Lasersko oružje veličine kofera obara dronove

Na poligonu Puckapunyal u Australiji, prošli je mjesec stavljena na probu nova vrsta oružanog sustava usmjerene energije, nazvanog Fractl Portable High Energy Laser, dovoljno snažnog da progori čelik, a može pratiti objekte male poput novčića od 10 eurocenti koji lete brzinom od 100 km/h.

ad

Tijekom demonstracije kaplar Patrick Flanagan je uspješno oborio dron i potom rekao: "Pritisnete gumb za praćenje drona i računalo preuzme, zatim pritisnete drugi gumb da povučete okidač, baš kao u video igri. Kažiprstom možete brzo promijeniti cilj između video kamere drona, središnje mase ili jednog od propelera. Potrebne su samo sekunde da onesposobite kameru i dvije ili tri sekunde da onesposobite rotor. Vojnik pritisne gumb na malom ručnom uređaju, sličnom Steam Decku, i stotinama metara dalje dron pada s neba u malom oblačiću dima".

kontroler

Laser veličine kofera razvila je tvrtka AIM Defense iz Melbournea, a on može probušiti rupu u dronu koristeći manje energije od one koja je potrebna za kuhanje čaja, navodi kaplar Flanagan.

Na demonstraciji u Puckapunyalu, tim je prototipom oružja 'ubio' dron na 500 m udaljenosti. Snaga lasera je ograničena napajanjem, a AIM Defense kaže da je uspješno gađao dronove na 1 km u prošlim testovima.

Posljednjih godina, brojne tvrtke, uključujući Drone Shield, Electro Optic Systems i AIM Defence, razvile su kinetičke i nekinetičke sustave za rušenje dronova koji su se tijekom rada u Ukrajini pokazali kao jedno od najopasnijih oružja na bojišnicama po učinkovitosti i ubojitosti, dok su istovremeno jeftini za proizvodnju.

Vezani sadržaji
Ključne riječi AIM Defense
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->