Nalazite se
  • Pop Tech
  • Londonski crni taksi nulte emisije prošao tehnički
Članak
Objavljeno: 01.04.2011. 10:40

Zeleni gradski prijevoz 

Londonski crni taksi nulte emisije prošao tehnički

Crni taksiji na "zelenu energiju" bit će spremni za krstarenje ulicama tijekom Olimpijade u Londonu 2012.

Londonski crni taksi nulte emisije prošao tehnički

Ako ste ikada bili u prilici posjetiti London, vjerojatno ste se oduševili legendarnim crnim taksijima, koji uz crvene autobuse na kat, predstavljaju glavne ikone londonskog javnog prijevoza. Londonski crni taksiji su tijekom mnogih desetljeća pretrpjeli jako malo izmjena, tako da i ovi današnji djeluju kao da su izašli iz radionice nekog pionirskog proizvođača automobila 30-ih godina prošlog stoljeća. No to će se uskoro drastično promijeniti. Mada će vanjski izgled ostati isti, ispod haubi crnih taksija više neće neće biti benzinskih motora, već će ih zamijeniti pogonski sustavi na zelenu energiju, koji će rezultirati nultom stopom štetne emisije plinova u atmosferu. Čim je londonska gradska uprava objavila kako priprema projekt uvođenja taksija nulte emisije za Olimpijadu 2012., kompanija Intelligent Energy započela je s proizvodnjom sustava zelenog pogona koji će im omogućiti dovoljno snage, brzine i kilometara vožnje kroz prometom pretrpane londonske ulice. 

 Ovaj taksi nulte emisije predstavlja svijetli primjer britanske genijalnosti, kombinirajući revolucionarnu tehnologiju gorivih ćelija s ikonom klasičnog dizajna 

Boris Johnson, gradonačelnik Londona

Tako je nastao prvi crni taksi s pogonom na vodikove gorive ćelije i litijum-polimerske baterije, koji je nakon brojnih testova i prijeđenih desetak tisuća kilometara na testnim poligonima, upućen na certifikaciju u VCA, odnosno britansko tijelo koje izdaje dozvole za upotrebu automobila u cestovnom prometu. Ovih je dana objavljeno kako je prvi crni taksi nulte emisije prošao na tahničkom, te je svečanom vožnjom između najpoznatijih londonskih znamenitosti započeo službeno krstarenje ulicama, prevozeći prve oduševljene putnike. U danima i mjesecima koji slijede, London će za Olimpijadu stvarati veliki vozni park "crno-zelenih" taksija, koji bi vremenom trebali u potpunosti zamijeniti one s benzinskim motorima. 

taxi2

Prvi londonski crni taksi nulte emisije s dozvolom za cestovni saobraćaj

Što se tiče tehničkih karakteristika, ovaj taksi je s jednim punjenjem baterija u mogućnosti prijeći 402 km, ubrzava od 0-100 km/h za 14 sekundi, dok mu je maksimalna brzina oko 130 km/h, što mu sve zajedno garantira brz i neprekinut prijevoz putnika između svih lokacija u Londonu unutar jedne radne smjene.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam