Nalazite se
  • Pop Tech
  • NASA implementira softver na civilnim aerodromima
Članak
Objavljeno: 30.11.2021. 10:28

NASA 

NASA implementira softver na civilnim aerodromima

NASA-in softver koji će se naći u američkim zračnim lukama ubrzava protok putnika.

NASA implementira softver na civilnim aerodromima

Najpoznatija svemirska agencija na svijetu NASA ne bavi se isključivo razvojem tehnologija za putovanje u orbitu Zemlje, na Mjesec i Mars, već posjeduje jedan čitav odjel za aeronautiku, čiji je cilj unaprjeđivanje civilnog zračnog prometa, razvojem tehnologija vezanih uz same avione, ali i softvera koji se koristi za poboljšavanje usluga u zračnim lukama.

NASA-in glavni administrator Bill Nelson ovih je dana posjetio zračnu luku Orlando International Airport u Floridi, gdje se sastao s čelnicima američkog civilnog zrakoplovstva kako bi razgovarali o implementiranju tehnologije koju je razvila NASA za poboljšanje protoka putnika što će biti posebno korisno tijekom pojačanog prometa za vrijeme predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika.

Tehnologija je transferirana Saveznoj upravi za civilno zrakoplovstvo FAA, a veliki aerodromi među kojima je i Orlando International će je uskoro implementirati.

Radi se o Airspace Technology Demonstration 2 (ATD-2) softveru za "površinsko mjerenje" koji su NASA i FAA dovršili nakon 4 godine istraživanja i testiranja za Terminal Flight Data Manager (TFDM) sustav, uz čiju pomoć se može vrlo precizno ustanoviti brzina prolaska putnika kroz vrata (gateove), tako da se zrakoplovi mogu izravno upućivati na uzletno-sletnu stazu kako bi poletjeli i izbjegli prekomjerno vrijeme "taksiranja" i čekanja, čime se štedi gorivo, smanjuju štetne emisije i otklanjaju kašnjenja putnika.

"Kako implementiramo ovaj softver, iskustvo putovanja postaje sve bolje za putnike dok se emisije iz zrakoplovstva smanjuju. To je dobitna kombinacija", rekao je FAA administrator Steve Dickson. "NASA ostaje ključni partner u naporima FAA-e da izgradi održivi zrakoplovni sustav."

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA softver FAA ATD2
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->