Nalazite se
  • Pop Tech
  • Neuralink dobio dozvolu za testiranje na ljudima
Članak
Objavljeno: 20.09.2023. 12:41

Neuralink 

Neuralink dobio dozvolu za testiranje na ljudima

Muskov Neuralink poziva kvadriplegičare da se prijave za testiranje mozak-računalo sučelja koje se implantira u mozak.

Neuralink dobio dozvolu za testiranje na ljudima

Neuralink, jedna od tvrtki koje je pokrenuo Elon Musk s ciljem da ljude pretvori u kiborge koji će imati ispomoć računala direktno priključenog na mozak za medicinske i druge potrebe, dobila je dozvolu za testiranje eksperimentalnog PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) sučelja na ljudima za potrebe opsežne studije, od američke agencije za hranu i lijekove FDA.

Cilj prve studije na ljudima će biti procjena sigurnosti i funkcionalnosti implantata (N1) i kirurškog robota (R1) koji će se koristiti za ugradnju sučelja u mozak, za omogućavanje osobama s paralizom da svojim mislima upravljaju vanjskim uređajima.

Mada je Musk najavio da će tehnologija biti korisna kao sredstvo za transhumanističke primjene poput učenja Kung Fua sa SD kartice, učitavanja  svijesti na web i kontroliranja razne kućanske elektronike umom, zasad je Neuralink dobio dozvolu samo za primjenu na osobama s kvadriplegijom, nastalom uslijed ozljede vratne kralježnične moždine ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Mozak-računalo sučelja djeluju kao most između ljudskog uma i strojeva, pretvarajući analogne električne signale našeg mozga u digitalne signale koje strojevi razumiju.

Sustav N1 koristi mrežu nanosondi Utah Array visoke preciznosti, tankih poput dlake koje se moraju instalirati putem robotske operacije koju izvodi Nerualinkov robot kirurg R1 poput šivaćeg stroja.

Ta će se mreža postaviti na pacijentov motorički korteks gdje će snimati i bežično prenositi električne impulse koje proizvodi područje do povezane aplikacije koja će ih interpretirati u djelotvorne naredbe za računalo.

"Početni cilj našeg BCI-ja je dati ljudima mogućnost upravljanja računalnim kursorom ili tipkovnicom koristeći samo misli", stoji u priopćenju Neuralinka.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Prime Neuralink
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->