Nalazite se
  • Pop Tech
  • Nove slike najučinkovitijeg električnog aviona
Članak
Objavljeno: 28.03.2020. 11:40

NASA 

Nove slike najučinkovitijeg električnog aviona

NASA je objavila prve slike električnog aviona X-57 Maxwell, koji će biti 500 posto učinkovitiji od tradicionalnih zrakoplova.

Nove slike najučinkovitijeg električnog aviona

Električni zrakoplovi predstavljaju budućnost zračnog prometa, kao što su električni automobili budućnost cestovnog. Za razliku od automobila, električni zrakoplovi se nalaze u puno ranijoj fazi razvoja, jer je puno teže postići da tehnologija omogući učinkoviti let s dometom koji može parirati tradicionalnim zrakoplovima s motorima na fosilna goriva.

NASA tvrdi da se nalazi na dobrom putu da to omogući svojom tehnologijom koja se razvija za budući zrakoplov X-57 Maxwell, koji će poslužiti kao prototip i demonstrator tehnologije koja će se jednog dana naći u svim električnim avionima kao standard za dalji razvoj.

EUKABmfXkAECxAG

Taj će zrakoplov biti 500 posto učinkovitiji i tiši od tradicionalnih, neće stvarati štetne emisije, a zbog dizajna krila će stvarati znatno manji otpor kako bi mogao omogućiti čim veće trajanje litij-ionskim baterijama na čiji pogon rade njegovi motori. NASA je ovih dana prikazala prve slike konačne inačice zrakoplova, no radi se o umjetničkim renderima koncepta, a ne fotografijama pravog prototipa.

Zrakoplov na svojim krilima posjeduje 12 malih motora koji mu omogućuju uzlijetanje i slijetanje, a kada dođe na operativnu visinu pogon preuzimaju dva motora na krajnjim vrhovima krila.        

EUKABmgWsAAH4WV

Ovaj projekt je dio velikog X-plane projekta koji NASA razvija za razvoj tehnologija koje će biti namijenjene zrakoplovstvu, raketnoj tehnologiji i testiranju novih aerodinamičnih koncepata. Iz tog programa je 1945. godine iznikao Bell X1 zrakoplov s kojim je pilot Chuck Yeager prvi probio zvučni zid te X-15 koji od 1963. godine drži neslužbeni brzinski rekord od 6,7 Macha, a doletio je na visinu koja se smatra svemirom, odnosno 107,96 km, koju je tek 2004. nadmašio svemirski avion SpaceShipOne s visinom od 111,996 km.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA električni avion X-57 Maxwell
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam