Nalazite se
  • Pop Tech
  • Počela prodaja petunija koje svijetle u mraku
Članak
Objavljeno: 12.02.2024. 14:05

Light Bio 

Počela prodaja petunija koje svijetle u mraku

USDA je odobrio prodaju kontroverznih sobnih biljaka kojima su genetičari dodali bioluminiscenciju.

Počela prodaja petunija koje svijetle u mraku

Usprkos protestima mnogih američkih udruga za očuvanje prirode i protivnika bioinženjeringa, američko ministarstvo poljoprivrede USDA, odobrilo je tvrtki Light Bio prodaju svijetlećih petunija krijesnica (Firefly Petunias), što znači da započinju prednarudžbe po cijeni od 29 američkih dolara za ove nadrealne sobne biljke, koje će ponajviše u svoju kuće postavljati ljubitelji znanosti.

Ne razlikuju se od običnih petunija tijekom dana, ali zahvaljujući nekim genima spojenim iz prirodno bioluminiscentnih gljiva, njihovo lišće i cvijeće emitira mekani zeleni sjaj u mraku, pojačavajući intenzitet oko rubova i na mjestima novog rasta.

Što je biljka zdravija i što više sunčeve svjetlosti dobiva, to je sjaj svjetliji, otprilike do razine mjesečeve svjetlosti. Za razliku od drugih bioluminiscentnih biljaka i životinja, ove ne zahtijevaju nikakvu posebnu hranu ili preparate. A budući da je njihov sjaj proporcionalan metaboličkim procesima, možete ga pojačati ako uz njihove stabljike stavite koru zrele banane koja će emitirati etilen hormon rasta koji ubrzava metabolizam biljaka.

image-784e5d75-47d1-40b9-a79e-6c6f4d907ea5

Lignin koji biljnim stanicama daje snagu i krutost sadrži molekulu koja se zove kofeinska kiselina. Ista se molekula također nalazi u bioluminiscentnim gljivama, ali one također imaju par enzima koji pretvaraju kofeinsku kiselinu u luminiscentnu molekulu zvanu luciferin.

Treći enzim oksidira luciferin, oslobađajući foton, a četvrti pretvara oksidirani luciferin natrag u kofeinsku kiselinu kako bi proces sjaja mogao ponovno započeti.

Ovo nije novo znanstveno otkriće, jer su prve takve bioluminiscentne biljke demonstrirane su u laboratorijima prije više od 35 godina, ali zahvaljujući odobrenju američkog Ministarstva poljoprivrede, sada su u potpunosti odobrene za neograničenu prodaju u Sjedinjenim Državama.

Protivnici ovakvog genetičkog inženjeringa kažu da uskoro možemo očekivati svijetleće životinje, a možda i ljude. Zapravo, mi nemamo ništa protiv toga ukoliko ne šteti zdravlju. Možda se pojavi novi modni i kozmetički svijetleći trend.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Light Bio
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->