Nalazite se
  • Pop Tech
  • Portret koji je naslikao AI prodan za 2,8 milijuna kn
Članak
Objavljeno: 26.10.2018. 12:54

Christie’s 

Portret koji je naslikao AI prodan za 2,8 milijuna kn

Iako je procjena bila znatno niža, slika je postigla nevjerojatnu cijenu.

Portret koji je naslikao AI prodan za 2,8 milijuna kn

Aukcijska kuća Christie's prodala je sliku pod nazivom Portrait of Edmond Belamy za 432.500 dolara, odnosno 2,82 milijuna kuna, iako je procijenjena na samo 10.000 dolara. Portret je nastao pod supervizijom umjetnika pariškog umjetničkog kolektiva Obvious, no samo slikanje je odradio "Generative Adversarial Network" (GEN), odnosno AI program koji koristi strojno učenje pri izradi originalne umjetnosti.

AI je uspoređivao svoje vlastite portrete s onima koje su naslikali ljudi i radio na njima sve dok ih se više nije moglo razlikovati, nakon čega je nastao portret Edmonda Belamya čije lice zapravo ne postoji, no temelji se na aproksimacijama i agregacijama stotina tisuća ljudskih lica koje je neuralna mreža koristila za uvježbavanje. AI je čak išao toliko daleko da je izmislio čitavo obiteljsko stablo obitelji Belamy i naslikao portret svakog člana.

 

obiteljsko stablo

Nevjerojatna cijena koju je slika postigla na aukciji iznenadila je mnoge likovne kritičare koji kažu da je za 400.000 dolara prodan isprint ružnog portreta, dok neki smatraju da je ovo unikatan umjetnički predmet jer je nastao u sinergiji slikarskog kolektiva Obvious i umjetne inteligencije. Većina ih doduše dijeli mišljenje da je slika prodana za takve novce samo zato jer je prva, dok bi već iduća mogla postići cijenu manju od slika uličnih portretista.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam