Nalazite se
  • Pop Tech
  • SpaceX u StarBaseu gradi Starfactory
Članak
Objavljeno: 09.06.2024. 19:34

SpaceX 

SpaceX u StarBaseu gradi Starfactory

Starfactory će proširiti kapacitete za gradnju raketa prema planu Elona Muska da proizvodi jednu letjelicu dnevno.

SpaceX u StarBaseu gradi Starfactory

Ambiciozni planovi Elona Muska o gradnji jednog Starshipa dnevno zahtijevaju povećane kapacitete proizvodnih pogona.

SpaceX je stoga uložio 100 milijuna dolara u nadogradnju StarBasea u Boca Chici pod nazivom Starfactory, gdje planira pokrenuti serijsku proizvodnju Starship letjelica, koja će funkcionirati poput Gigafactory tvornica u kojima se proizvode komponente za električna vozila Tesla i baterije.

Starfactory će imati kapacitete za gradnju svih raketa SpaceX-a, ali će mu glavna djelatnost biti gradnja Starship V2 letjelica koje će jednog dana prevoziti astronaute na Mjesec i Mars.

starfactory12

Prema postojećim planovima, ideja je da se u tvornici svaki dan proizvede jedan Starship, kako bi se omogućila svakodnevna lansiranja misija u svemir.

Novi Starship koji će se graditi u Starfactoryu je Starship Version 2, koji je dizajniran da bude lakši za masovnu proizvodnju, a sadržavat će više pogonskog goriva, poboljšanu pouzdanost i manju težinu, kao i neke aerodinamičke promjene.

Jessie Anderson, inženjerska voditeljica Falcon Structures Manufacturinga u SpaceX-u, objavila je da već postoje izgrađene letjelice i super heavy boosteri (motori) a stalno ih sve više silazi s proizvodne trake kako bi bili spremni za sljedeći let.

starfactory2

Gradilište Starfactorya je trenutno užurbana građevinska košnica u kojoj se radi danonoćno i trenutno ništa ne stoji na putu izgradnje prve tvornice za serijsku proizvodnju svemirskih raketa na svijetu.

Musk je lokaciju u Boca Chici odabrao zbog blizine mora i male populacije koju je u trenutku dolaska SpaceX-a 2018. godine činilo samo 20 ljudi.

Musk je tada izjavio: "Imamo puno zemlje bez ikoga, pa ako eksplodira, to je cool".

U Starbaseu je trenutno preko 1800 stalno zaposlenih, što ga čini najvećim poslodavcem u tom području.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SpaceX
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->