Nalazite se
  • Pop Tech
  • Sve što je Apple predstavio na WWDC24 konferenciji
Članak
Objavljeno: 11.06.2024. 09:45

Apple AI

Sve što je Apple predstavio na WWDC24 konferenciji

Umjetna inteligencija stigla je i na Apple operativne sustave! Apple Intelligence donijet će AI na iOS, macOS i iPadOS

Sve što je Apple predstavio na WWDC24 konferenciji

Iako je Apple na prošlogodišnjoj WWDC konferenciji predstavioApple Vision Pro, WWDC je inače softverska konferencija u organizaciji Tima Cooka i ekipe iz Applea. 

Središnja prezentacija noviteta u svijetu iOS-a, macOS-a, iPadOS-a i drugih operativnih sustava u Appleovu ekosustavu trajala je gotovo dva sata, a najveća vijest svakako je bio Apple Intelligence.

Apple Intelligence je skup različitih značajki potpomognutih umjetnom inteligencijom koje stižu na Appleove uređaje. 

Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-Siri-ChatGPT-integration-240610

Intelligence trenutno je dostupan developerima, a krajnji korisnici će ga moći početi koristiti kasnije ove godine - pretpostavka je da će to biti kratko prije predstavljanja nove linije iPhone pametnih telefona. 

Bit će potpuno besplatan, ali samo za korisnike s određenim uređajima - u mobilnoj telefoniji su to trenutno samo iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, dok će vam kod Mac računala i iPad tableta trebati one varijante koje u sebi imaju M1, M2, M3 ili M4 čip.

Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-Image-Playground-240610

S obzirom da je Apple naglasio svoj fokus na privatnost pri korištenju AI značajki, ima smisla da ćete za korištenje Apple Intelligence značajki trebati moćan procesor koji sve zadaće može obaviti lokalno na uređaju (osim ako vam treba još više računarske snage za kompleksnije zadatke. Tad možete zatražiti Power Cloud Compute opciju koja će obraditi kompleksne zahtjeve u oblaku, ali je Apple napomenuo kako su i tu pazili na privatnost korisnika). 

Apple Intelligence će biti dostupan na iOS18, iPadOS 18 i macOS 15 Sequoia, a trebao bi raditi sa svim Apple značajkama, ali i s aplikacijama treće strane. 

Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-Notes-Summarize-240610

Među mnogim dostupnim značajkama dobit ćete pristup generativnom pisanju, generativnom stvaranju slika i API alatima za treće strane.

Tu je još i velika nadogradnja za Siri, a to uključuje vizualno osvježenje, pri čemu je asistent sada sjajno svjetlo oko rubova zaslona vašeg iPhonea.

No, Siri je također dobila prijeko potrebnu nadogradnju. Imat će 'svijest o zaslonu' kako bi bolje radila s drugim aplikacijama – a ako ne može odgovoriti na pitanje, možete je povezati s modelom ChatGPT-4o za besplatnu mudrost temeljenu na oblaku.

Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-Siri-ChatGPT-request-240610

Još jedan novitet bit će i custom emoji ikonice koje ćete sami moći izmisliti i zatražiti da vam AI generira. Radujemo se svim inovativnim emojijima koje ćemo početi viđati ove jeseni.

Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-Messages-inline-react-with-Genmoji-240610

Kao što se očekivalo, Apple je otkrio svoju sljedeću veliku softversku nadogradnju, iOS 18, potvrđujući da velike promjene dolaze u osnovne iPhone aplikacije uključujući Mail, Messages, Maps i Photos.

Na primjer, Mail će uskoro biti sposoban kategorizirati vaše e-mailove i pružati lako čitljive sažetke, dok će aplikacija Photos biti objedinjena u jedinstveni prikaz koji sadrži mrežu fotografija i mrežu datuma.

Apple-WWDC24-iOS-18-iPhone-15-Pro-3-up-240610

iOS 18 će vam uskoro omogućiti da reagirate na poruke koristeći bilo koji emoji u aplikaciji Messages, a moći ćete i zakazati slanje poruka u prikladno vrijeme u budućnosti. Značajna poboljšanja prilagodbe također dolaze na početni zaslon i kontrolni centar.

Apple Vision Pro također će uskoro biti dostupan u novim zemljama (dosad su ga službeno mogli koristiti krajnji korisnici isključivo iz SAD-a).

Apple-WWDC24-Vision-Pro-global-availability-hero-240610 2

Od četvrtka, 13. lipnja, kupci u Kini, Hong Kongu, Japanu i Singapuru moći će unaprijed naručiti Vision Pro, s isporukom uređaja od petka, 28. lipnja. Oni u Australiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu morat će pričekati malo duže, ali će moći unaprijed naručiti od 28. lipnja, s dostupnošću uređaja od 12. srpnja.

Uz globalno lansiranje Apple Vision Pro hardvera, Apple je najavio visionOS 2 na softverskoj strani. Izvanredna značajka je da ovaj mixed-reality set sada može pretvoriti vaše ravne slike u prostorne fotografije koristeći strojno učenje.

Apple-WWDC24-visionOS-2-Mindfulness-app-240610

Prostorne slike imaju dubinu koja ih čini sličnijima gledanju uspomene nego običnoj fotografiji, što je velika prednost za one koji imaju pretrpane iCloud biblioteke.

Kada ažuriranje visionOS 2 bude dostupno kasnije ove godine, druge značajke koje ćete dobiti uključuju način rada u putovanju koji će raditi na vlakovima (uz avione), dok će vaš virtualni zaslon na Macu postati mnogo veći, s maksimalnom veličinom poput dva 4K zaslona jedan do drugog. Također će biti novih kontrola pokretima ruku, što će vam omogućiti brzo navigiranje do izbornika postavki, početnog prikaza i drugih korisnih alata.

Apple-WWDC24-visionOS-2-Mac-Virtual-Display-240610

Unatoč svim ovim velikim najavama najveći pljesak večeri uslijedio je kad je predstavljena službena Kalkulator aplikacija za iPad. Tako je, iPad dosad nije imao službeni kalkulator, već su se korisnici morali koristiti aplikacijama treće strane, ali s novom verzijom operativnog sustava, to više neće biti slučaj. 

Nova aplikacija Kalkulator više je od samo uvećane verzije iOS aplikacije. Dodatne značajke uključuju prozor koji se može mijenjati po veličini i bočnu traku koja prikazuje nedavne izračune. No, još bolja je nova integracija Math Notes.

Apple-WWDC24-iPadOS-18-hero-240610

Ova značajka radi s Apple olovkom, omogućujući vam da pišete jednadžbe koje će se odmah riješiti čim napišete znak jednakosti. Zatim možete mijenjati razne elemente jednadžbe i vidjeti kako se rezultati mijenjaju u stvarnom vremenu, te odmah pretvoriti jednadžbe u grafikone i još mnogo toga. Izgleda prilično impresivno.

WatchOS nije dobio nikakve značajke potpomognute AI-em, ali je dobio praktičnu Vitals aplikaciju koja može pomoći korisnicima da razumiju koliko dobro njihovo tijelo reagira na stres i oporavlja se od njega.

Apple-WWDC24-watchOS-11-Apple-Watch-3-up-240610

Osim toga, novi rezultat Opterećenja treninga koristi algoritam za generiranje rezultata na temelju toga koliko dobro osoba reagira na trening, koristeći metrike kao što su prosječne srčane frekvencije i frekvencija u mirovanju, u kombinaciji s podacima o dobi i težini.

AirPods Pro 2 dobivaju značajku Izolacije glasa, koja obećava znatno smanjenje šuma vjetra i drugih glasnih zvukova s mikrofona kada obavljate poziv putem slušalica.

Sigurno je reći da su vlasnici iPhonea bili ljubomorni na Magic Eraser na Google Pixel uređajima, a srećom, Apple konačno to rješava – i to ne samo na iOS-u, već će biti dostupno i unutar Photos na iPadOS-u i macOS-u.

Apple-WWDC24-iOS-18-Photos-Collections-240610

S novom značajkom Clean Up moći ćete zaokružiti objekt kako biste ga inteligentno uklonili ili čak osobu iz pozadine. Nadalje, pretraživanje unutar aplikacije Photos postaje mnogo pametnije, što olakšava pronalaženje fotografija.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->