Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: 3D printanje betonske kuće za 24 sata
Članak
Objavljeno: 13.01.2014. 12:15

Contour Crafting 

VIDEO: 3D printanje betonske kuće za 24 sata

Znanstvenici Sveučilišta Southern California proizveli 3D printer koji radi s betonom.

VIDEO: 3D printanje betonske kuće za 24 sata

Ideja o 3D printerima koji bi jednog dana mogli izrađivati čitave nastambe na Zemlji ili na Mjesecu nije nova, no uglavnom se radilo o konceptima ili ranim prototipovima vrlo ograničenog djelovanja, uz čiju pomoć ne možete izraditi ništa konkretno.

Profesor Behrokh Khoshnevis sa Sveučilišta Southern California, ne samo da je razvio ideju o takvoj tehnologiji, već je izradio konkretan 3D printer sposoban za izradu betonskih struktura, s ciljem da ga razvije do te mjere da bude u stanju otprintati čitavu kuću za 24 sata.

Printanje zgrade na Mjesecu

Printanje zgrade na Mjesecu

Njegova tehnologija pod nazivom Contour Crafting neće samo omogućiti jednostavnu i brzu izradu stambenih objekata, već bi trebala zadati ozbiljan udarac građevinarima, jer će izrada biti znatno jeftinija u odnosu na klasičnu gradnju.

Najveća prepreka za izradu takvog printera, do je sada bila u brizgalici betona, koju je znanstvenik uspio uspješno riješiti, pa u videu dolje možete vidjeti primjere izrade raznih betonskih struktura pomoću njegovog 3D printera koji je u stanju dugo raditi bez ikakvih zastajkivanja i začepljivanja.   

Naravno, osim izgradnje betonske strukture kuće, budući graditelji bi trebali riješiti i probleme s postavljanjem odvoda, električnih instalacija i sličnih elemenata bez kojih kuće ne mogu funkcionirati, no i ovo je već veliki napredak u građevinskoj primjeni tehnologije 3D printanja. 

Izvor: Contour CraftingVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->