Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Atlas robot radi u autoindustriji
Članak
Objavljeno: 06.02.2024. 09:26

Boston Dynamics 

VIDEO: Atlas robot radi u autoindustriji

Boston Dynamics je robotu našao novi posao u pogonu za montažu automobila.

VIDEO: Atlas robot radi u autoindustriji

Atlas je najnapredniji dvonožni robot na svijetu. Točka. Platforma koju je razvio Boston Dynamics služi još uvijek samo za istraživačke svrhe, ali inženjeri i znanstvenici ga stalno unaprjeđuju za izvođenje novih zadaća.

Nakon što smo agilnog Atlasa mogli vidjeti kako trči, hoda po gradilištu, premeće se, radi parkour i izvodi svakakve akrobacije, Boston Dynamics ga je opremio rukama koje mu omogućuju izvođenje složenih radnji u pogonu za montažu automobila.

Za razliku od industrijskih robota koji u automobilskoj industriji statički rade samo pojedine zadaće, Atlas u pogonu hoda naokolo, uzima dijelove, nosi si ih, umeće i učvršćuje, čime djeluje svestrano poput ljudskog radnika, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada se Atlas vjerojatno nikada neće zaposliti u Mercedesu ili Rimcu, jer nije komercijalni proizvod, ovo pokazuje kolike su mu mogućnosti i kako bi jednog dana trebali izgledati roboti radnici opće namjene.

Usudili bismo se reći da Muskov, odnosno Teslin Optimus, pokraj Atlasa još uvijek djeluje poput bebe koja tek uči hodati, dok je Atlas od njega napredniji za barem deset generacija.  

Ako Boston Dynamics jednog dana proizvede komercijalnu inačicu Atlasa, sigurno će izgledati drugačije, jer se ovdje radi o platformi u koju su uloženi milijuni dolara u razvoj i proizvodnju, ali mislimo da je ovo put kojim bi se trebale kretati sve robotske tvrtke koje žele prodavati dvonožne robote opće namjene, koji bi jednog dana mogli zamijeniti ljude na brojnim poslovima.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Boston Dynamics
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->