Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Autopilot za slijetanje mogu aktivirati putnici
Članak
Objavljeno: 03.12.2020. 14:32

Garmin Autoland 

VIDEO: Autopilot za slijetanje mogu aktivirati putnici

Garminov sustav za autonomno slijetanje zrakoplova među najboljim inovacijama godine u aeronautici.

VIDEO: Autopilot za slijetanje mogu aktivirati putnici

Ime Garmin obično vežemo uz napredne pametne satove i navigacijske uređaje za automobile i bicikle, no tvrtka je vrlo aktivna i na tržištu zrakoplovstva, gdje je poznata po svojim pilotskim satovima i tabletima, zaslonima instrumenata u avionima, a u ponudi imaju i jedan digitalni autopilotski sustav GFC 600.

Ove godine Garmin je dobio dozvolu za korištenje svojeg prvog autopilota za slijetanje, Garmin Autoland, sustava koji radi uz Garmin avionics i AFCS sustave i omogućuje izbjegavanje jednog najgorih scenarija u zrakoplovstvu, slijetanje aviona bez pilota.

U malim zrakoplovima u kojima se obično nalazi samo jedan pilot, postoji mogućnost da je jedina osoba koja zna upravljati zrakoplovom onemogućena zbog raznih razloga poput srčanog udara, što će putnike gotovo sigurno osuditi na propast.

Tada se u igru uključuje Garmin Autoland, sustav za automatsko slijetanje, koji se može uključiti sam, ili ga mogu aktivirati putnici pritiskom na jedan gumb, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon toga Autoland automatski odabire najbliži pogodni aerodrom, upravlja letjelicom i slijeće sigurno na pistu izvođenjem propisanih procedura i pravovremenim aktiviranjem opreme za slijetanje. Nakon što preuzme slijetanje na sebe, robotizirani autopilot šalje situaciju putem radija, a može se uključiti i automatski ako otkrije da pilot neko određeno vrijeme nema interakciju s avionom.    

Sustav je za sada certificiran za korištenje na tri mala aviona, Piperu M600, Daheru TBM 940 i Cirrus Vision Jetu. Garmin kaže da je Autoland do sada već izveo više od 1.000 slijetanja, no nije poznato je li se koristio u pravim slučajevima hitnosti.

Ovu inovaciju je prepoznao i Popular Science, koji ju je uvrstio među Top 10 inovacija godine u aeronautici, uz bok NASA-inom Perseverance roveru, SpaceX-ovom Crew Dragonu, ESA-inom Solar Orbiteru, Bellovom EDAT električnom helikopteru i Boeingovim krilima na sklapanje za Boeing 777X.Vezani sadržaji
Ključne riječi Autopilot slijetanje Garmin Autoland
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->